2021. október 28., 09:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Befejeződött a Szentendrei szennyvíztisztító telep korszerűsítése és bővítése. Ebből az alkalomból október 27-én a Duna Menti Regionális Vízmű vezetői bemutatták a fejlesztést a régió polgármestereinek. Az eseményen részt vett a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal hivatalvezetője, dr. Varga László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium projektmenedzsere, Szerencsi Dóra, a fejlesztést tervező dr. Czakó Lajos, a kivitelezők képviseletében az EuroAszfalt Kft. főmérnöke és a beruházás építésvezetői, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársai.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósult beruházás összköltsége 5,2 milliárd forint volt, amelynek 95 százalékát európai uniós forrásból biztosították. A tíz település szennyvizét kezelő létesítmény bővítésének és fejlesztésének kivitelezését a Mészáros és Mészáros Kft. az EuroAszfalt Kft.-vel közösen végezte el.

A beruházással megvalósult a szentendrei szennyvíztisztító telep meglévő létesítményeinek fejlesztése, az új műtárgyak építésével bővült a telep hidraulikai és biológiai tisztítási kapacitása is. A fejlesztéssel a vízjogi előírásokban szereplő, a kibocsátott vízminőségre vonatkozó határértékeknek is megfelelő hatásfokú tisztítást sikerült elérni.

A beruházás jelentős mértékben elősegíti a környezet megóvását: a talajvíz-szennyezettség csökkenését, az ivóvízbázisok veszélyeztetettségének megszűnését, valamint a környező felszíni és felszín alatti vízminőség védelmét. A fejlesztésnek köszönhetően a szennyvíztisztító telep az előírásoknak megfelelően üzemelhet.

A szennyvíztisztító kapacitásának bővítése a DMRV további fejlesztési terveinek is feltétele. A DMRV elkészítette a szennyvízelvezető-rendszer fejlesztésének teljes koncepciótervét, amihez megszerezte az elvi vízjogi engedélyt is. E tervek végső célja Szentendre leválasztása a regionális szennyvízelvezető-rendszerről, illetve a Duna szennyezésének megszüntetése, a csapadékkal kevert szennyvíz alkalmankénti folyóba engedésének felszámolása.

forrás: Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., magyarepitok.hu, Nemzeti Fejlesztési Programiroda
fotó: DMRV