2017. március 28., 21:47

Szarvashegyen, a buszfordulónál tartották meg az ún. utcafórum-sorozat első állomását március 27-én, hétfőn 17-től 19 óráig, melyen részt vett a körzet képviselője, Gyürk Dorottya, valamint Verseghi-Nagy Miklós polgármester, dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester és Solymosi Heléna kommunikációs vezető. A városvezetés új kezdeményezésének lényege, hogy a körzet képviselője, illetve a város vezetői a körzetekben találkoznak a lakókkal, hogy minél közvetlenebbül tudják megbeszélni az adott terület problémáit.

Járható Szentendréért Program

A polgármester megköszönte a lakóknak, hogy elfogadták a meghívást, és elmondta, hogy az utcafórumok célja, hogy új lendületet adjanak a fejlesztéseknek, és hogy a választókerületekben, városrészekben közösen beszéljék meg az adott terület fejlődési lehetőségeit. A költségvetési forrást szeretnék úgy felhasználni, hogy a szentendreiek igényét a lehető legjobban kielégítse. Hozzátette, hogy a forrás bővülni fog, mert a kormánytámogatásnak köszönhetően megszabadultak egy magas összegű hiteltörlesztéstől, s az így megmaradt összeget fejlesztésekre szeretnének fordítani, elsősorban utak és járdák építésére, tehát olyan beruházásokra, amelyek a mindennapi életünk komfortját növelik. Ennek érdekében indították el az ötéves Járható Szentendréért Programot, melynek részeként kérdőíveket osztottak ki, hogy a lakók véleménye alapján határozhassák meg a prioritásokat a városfejlesztésben.

Útépítés, vízelvezetés

A jelenlévő mintegy negyven lakó egyetértett abban, hogy Szarvashegyen a leglényegesebb kérdés az utak helyzete. Szerintük először a vízelvezetést kellene megoldani, hiszen annak hiányában csak felesleges pénzkidobás az utak karbantartása, mert előbb-utóbb elmossa a víz. Szóba került a Vanília, a Kaptató utcák állapota, illetve a Dombai utca, ahol nemrégiben megoldották a vízelvezetést, de az utca helyreállítása még nem történt meg. A lakók kérdezték, hogy várható-e csatornázás, illetve a gáz bevezetése.

A válaszokban elhangzott, hogy az idén a Muflon utcát felújítását tervezik, a Vanília utca alsó, 60 méteres szakaszát mart aszfaltos burkolattal látják el, a többi, rossz állapotban lévő utcában pedig karbantartást végeznek. Lépésről lépésre tudnak haladni, minden évben egy kicsit előre lépve. Az útfelújításnál előnyt élveznek a gyűjtőutak, a városrészeket átkötő utak. Ajánlották a lakóközösségeknek a fele részben önkormányzati, fele részben lakossági finanszírozású 1+1 pályázati lehetőséget. A polgármester elmondta, hogy a csatornázásnak a közeljövőben nincs reális lehetősége, a gáz bevezetése pedig nem önkormányzati feladat.

Köztisztaság, közvilágítás, átsorolás

A lakók elmondták, hogy a zsákokban kihelyezett szemetet a kutyák széttépik, és jó lenne más módszerrel összegyűjteni a háztartási hulladékot. Elmondták, hogy nyomoznak egy titokzatos szemetelő után, aki rendszeresen közterületen teszi le a szemetet. Panaszolták, hogy a Skanzen nem tartja rendben a kerítés melletti területét, illetve hogy a múzeumba érkező buszok rendszeresen a buszforduló környékén parkolnak, hogy ne kelljen parkolódíjat fizetniük.

Gyürk Dorottya javasolta, hogy tartsanak „táblabejárást”, hogy közösen meg tudják beszélni, hová, milyen táblát szeretnének kihelyezni.

A lakók elmondták, hogy az új lámpasor jól működik, és kérték, hogy vezessék tovább a közvilágítást a Vanília utcáig.

Szóba került a lakóövezetbe sorolás lehetősége. A lakók szerint ez a városrész soha nem tud megfelelni a feltételeknek, mert nincs kapcsolatuk más lakóövezettel a Skanzen szomszédsága miatt. A polgármester elmondta, hogy komoly elvárás a városvezetés felé, hogy ne bővítsék a belterület nagyságát és a lakóövezeti besorolást.

Ivóvíz, bázisállomás, SzeVi

A körzethez közvetve kapcsolódva szóba került az orosz laktanyánál mért vízszennyeződés, a református gimnázium tetején lévő bázisállomás ügye, a Szentendre és Vidéke terjesztése.

A polgármester megnyugtatta a lakókat, hogy az ivóvíz tisztasága nincs veszélyben, nincs benne kimutatható szennyeződés. Mint mondta, a laktanya területén mély rétegben találtak szennyeződést, de ez nem veszélyezteti a vízbázist, s a víz minőségét folyamatosan ellenőrzik. Következő lépés a kármentesítés lesz, mely állami feladat. A bázisállomással kapcsolatban elmondta, hogy reményeik szerint meg tudnak állapodni a gimnáziummal, és maradhatnak az antennák a mostani helyükön.

Solymosi Heléna a SzeVi-ről elmondta, hogy üdülőterületen nem terjesztik a lapot, ezért központi helyekre, mint például az Oázis pékség, a Coop ABC, nagyobb mennyiségben tesznek le, hogy a szarvashegyiek könnyen hozzájuthassanak. Egy lakó felvetette, hogy érdemes lenne újságtartó állványokat kihelyezni, például a buszfordulóba, ahol még egyszerűbben hozzájuthatnának a laphoz.

Interaktív, kötetlen párbeszéd

A beszélgetés az idő haladtával egyre kötetlenebb lett, a körben állók kisebb csoportokban kezdtek el beszélgetni. A lakók egyöntetű véleménye az volt, hogy az utcafórum nagyon jó kezdeményezés, különösen akkor, ha a meghallgatást megvalósítás követi.

 

A sorozat következő állomása 28-án, kedden Pismányban, a régi buszfordulónál lesz Gyürk Dorottya képviselővel, majd március 29-én, szerdán az izbégi focipályánál Dombay Zsolt képviselővel, mindkét nap 17 órától.

A városrészi online kérdőívek elérhetők itt.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 17

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 17

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 17

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 17
sze 17

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 17
sze 17
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28