2022. december 15., 23:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Hamvas Béla utca és a V8 uszoda közötti szakaszon folytatódik a Kálvária út menti zöldfelület tavaly megkezdett rekonstrukciója. A folyamat néhány év múlva ér célt, amikor a beültetett évelők teljesen kifejlődnek és betöltik a rendelkezésre álló teret, de már a talajelőkészítés és a növénytelepítés is látványos változást eredményez.

Lonc, cserjéspimpó, levendula, árvalányhaj és más, mostoha körülmények között is megélő évelők díszítik az év végétől a Kálvária út mentén a rézsűt, amit mintegy 150 négyzetméteres területen rendeznek ezúttal a Hamvas Béla utca és a V8 épülete közötti szakaszon. A munka a talajrendezés után a szárazságtűrő évelő növények beültetésével folytatódott. Ez része a tavaly elkezdett és jövőre is folytatódó rekonstrukciónak, aminek eredményeként egy kis értékű ökológiai felület válik teljes értékűvé.

A rekonstrukció 2021 decemberében, a Kálvária út felújítása után kezdődött. Ezen a részen az úttest és a járda szintje, illetve az úttest és az épületek alapszintje helyenként jelentősen eltér, a közöttük lévő rézsű hasznosítása összetett feladatot jelent. Hazai Attila főkertész vezetésével előbb termőtalajjal töltötték fel a földsávot, majd jutahálóval vonták be a felszínét, hogy biztosítsák, hogy a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék se mossa le a termőréteget a rézsűről. Mire a háló anyaga elbomlik, a beültetett növények gyökérzete megerősödik, és a cserjék, évelők maguk tartják meg a talajt.

A növényeket környezettudatos szemlélettel, hosszú távra választotta ki a főkertész a kivitelezővel. Fontos, hogy a körültekintő telepítéssel önfenntartó ágyások alakulnak ki hosszú életű, szárazságtűrő, kevés locsolást igénylő növényekkel, melyek megkötik a port, és növekedésükkel a gazosodást is megakadályozzák.

A beültetés eredménye két-három év elteltével mutatkozik meg igazán, amikor a még ritkás ágyásokban a növények kiterebélyesednek és kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Az ágyásokat úgy állították össze, hogy azokban egész évben virágozzon valami, és a növények zöldjükkel is rendezett, ápolt összhatást adjanak. A projekt igazi jelentősége azonban az, hogy hosszútávú minőségi előrelépést jelent a meglévő zöldfelületek gondozásában, mert általa egy eddig kevéssé értékes ökológiai felület válik teljes értékűvé.