2016. szeptember 12., 17:26
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Budakalász városa elismerte a munkáját

Rogán László, Budakalász polgármestere 2016. augusztus 20-án Kalászi Pajzs Érdemérmet adományozott Barna Szabolcs r. főtörzsőrmesternek.  A pajzs alakú bronzérem és oklevél mellett anyagi elismerésben is részesült a körzeti megbízott.

rend_kituntBarna Szabolcs r. főtörzsőrmester rátermettségével, szakmai felkészültségével Budakalász Város közbiztonságáért, rendvédeleméért, a település biztonságáért kiemelkedő teljesítményt nyújtott, mellyel hozzájárult a város közrendjének, közbiztonságának a megőrzéséhez.

Barna Szabolcs r. főtörzsőrmester a Szentendrei Rendőrkapitányság állományában 2004 óta teljesít szolgálatot és 2013 óta dolgozik a Közrendvédelmi Osztály Budakalászi Rendőrőrsén körzeti megbízotti beosztásban.  Az elmúlt 3 évben Budakalász város utcáin látja el szolgálatát éjjel és nappal, melynek során számtalan esetben bizonyította rátermettségét, szakmai felkészültségét, bátorságát. Szakmai tapasztalata feljogosítja arra, hogy a kapitányság állományába érkező fiatal kollegák mentora legyen.

Munkatársai tisztelik, parancsnokai megbecsülik, mind szakmailag, mind emberileg példaképül állítható az állomány többi tagjai elé.

Nyugdíjas találkozón a rendőreink

A Szentendrei Rendőrkapitányság 2016. szeptember 6-án három körzeti megbízottjával, valamint a közlekedési osztály egy kolleganőjével Szentendrén, a Duna-korzón található „Postás Strandon”megtartott Nyugdíjas Kulturális Találkozón képviselte magát.

Poór István c.r. törzszászlós, Nagy Imre r. főtörzszászlós, Gáti László c. r törzszászlós körzeti megbízottak a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub Egyesület tagjai részére tartott előadást. A körzeti megbízottak a főként egyedül élő időseket látták el azokkal a tanácsokkal, amelyeket a saját biztonságuk érdekében megtehetnek, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

rend_nyd

Felhívták az időskorúak figyelmét arra, hogy az elmúlt hetekben több, úgynevezett „unokázós” csalást követtek el ismeretlenek a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén, ezért beszélgettek arról is, hogy hogyan előzhetőek meg ezek a bűncselekmények. A rendezvényen megjelent nyugdíjasok részére a körzeti megbízottak bűnmegelőzési tájékoztatót is kiosztottak.

Tankó Annamária c. r. törzszászlós a szép korúaknak baleset-megelőzési előadást tartott, beszélgettek arról, hogy mire figyeljenek gyalogos és kerekpáros közlekedésük során, valamint információval látta el a megjelenteket a közúti közlekedés szabályairól.

A szép korúak védelme érdekében

Bűnmegelőzési felhívás:  Csaló „rokonok”!

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt héten ismét olyan csalást követtek el, vagy kíséreltek meg elkövetni ismeretlenek, ahol valamilyen rokonnak adták ki magukat és egy velük történt eseményre, például balesetre hivatkozva készpénzt vagy ékszert kértek a főként idős sértettektől. Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, egyedül élő időseknél alkalmazzák a csalók. Sokszor még néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bujtatni.

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire.

Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

  • Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!
  • Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!
  • Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esethez hasonló elkövetési módszerre. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hivatkozott rokonnál az általuk ismert számon!
  • Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel még akkor sem, ha egyébként jó szándékúnak, kedvesnek tűnnek.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak vagy megpróbálják Önöket vagy hozzátartozójukat a fenti, vagy ahhoz hasonló módszerrel becsapni, akkor azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

Pénztárcát lopott a kisboltból

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást K. Pál 28 éves csobánkai lakossal szemben.

Pál 2016. július 06-án a kora reggeli órákban egy csobánkai vegyeskereskedés bevásárló terében őrizetlenül hagyott kézi táskából ellopott egy pénztárcát, a benne található készpénzzel és iratokkal együtt.

Az eljárás során K. Pál csobánkai lakost a vizsgálók gyanúsítottként hallgatták ki, az eljárást a napokban befejezték és vádemelési javaslattal éltek az illetékes ügyészségen.

Eltévedt turistákon segítettek a rendőrök

Egy budapesti házaspár telefonon kért segítséget a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központján keresztül 2016. szeptember 3-án az esti órákban.

A bejelentő elmondta, hogy a kirándulni indultak Pomázon található Holdfény árokhoz, azonban sötétedni kezdett és nem találták a turista ösvényt. A rendőrök szolgálati autóval az árokhoz mentek, ahol telefonos kapcsolat során megtalálták a kiránduló párt és segítettek a nehezebb terepszakaszon való lejutásukban.

Szentendrei Rendőrkapitányság