2016. november 3., 08:44
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

 

A Szentendrei Rendőrkapitányság őszi hírei.

 

Albérletből vitt el értékeket

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott R. Antal budapesti lakos ellen sikkasztás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A rendelkezésre álló adatok alapján a 29 éves budapesti férfi 2014. júniusban két hétre bérbe vett egy tahitótfalui hétvégi házat. A férfi az elköltözését követően az ingatlanból több használati tárggyal a sajátjaként rendelkezett, azokat a házból magával vitte. A szentendrei rendőrök a R. Antal ellen folytatott eljárást a napokban befejezték és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

 

Átcserélte a rendszámot

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott N. Levente 32 éves szentendrei lakos ellen egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A rendelkezésre álló adatok alapján a szentendrei férfi 2016. augusztus 15-én egy német rendszámú személygépkocsival közlekedett Szentendre belterületén, amikor is a járőrök intézkedés alá vonták. A rendőri intézkedés során megállapítást nyert, hogy a német rendszám nem az általa használt személygépkocsira lett kiállítva, hanem egy másik típusú gépkocsira, a rendszámot a férfi korábban áthelyezte az autójára.

A szentendrei rendőrök N. Leventét gyanúsítottként hallgatták ki, az ellene folytatást eljárást a napokban befejezték és az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Szentendrei Járási Ügyészségnek.

 

Felhívás a biztonsági eszközök használatára

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén megvizsgálta a súlyos, személyi sérüléssel járó balesetek okait. Az okok között még mindig nagy számban fordul elő a passzív biztonsági eszközök használatának hiánya, ezért a közlekedők biztonsága érdekében a rendőrség az elkövetkező időszakban is fokozottabban fogja ellenőrizni a járművezetőket. A kiemelt figyelemre lakott területen belül, illetve azon kívül is számítani lehet.

A közúti ellenőrzések során nagy hangsúly kerül a szabálykövető magatartásra, a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszerek, bukósisak előírásszerű használata – betartására.

Azokkal a járművezetőkkel szemben, akik megszegik a közúti közlekedés szabályait, a Szentendrei Rendőrkapitányság rendőrei szigorúan fellépnek a közlekedők életének, testi épségének védelme érdekében. A biztonság, a közlekedés valamennyi résztvevője számára fontos!

 

Nem fizetett a szolgáltatásért

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott K. Béláné 59 éves pomázi lakos ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A rendelkezésre álló adatok alapján az 59 éves pomázi nő az ingatlanjában 2014. március és 2016. március hónap közötti időszakban illegálisan, elszámolás nélkül vételezett villamosenergiát az Elmű Hálózati Kft. hálózatáról. A szentendrei rendőrök a K. Béláné ellen folytatott eljárást a napokban befejezték, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

 

Őszi közlekedési tanácsok

Az ősz beköszöntével októberben rövidülnek a nappalok. Az időjárási körülmények megváltoznak, ködös, párás, hideg reggelekre ébredünk. Fel kell készülniük a járművezetőknek is a megváltozott látási-, és időjárási viszonyokra. Ennek elmulasztása balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő, de akár súlyosabb következményekkel is járhat. Ebben az időszakban a balesetek jelentős részének oka az, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Számukra a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik. Csúszóssá válik az úttest az utakat szegélyező növényzettől, belógó faágakról lehulló levélzetre lecsapódott párától, valamint a lehullott levelekre eső csapadéktól. Veszélyforrás lehet a mezőgazdasági területekről felhordott sárszennyeződés, amitől szintén nagymértékben csúszóssá válik az úttest. A csúszós úton való közlekedés valamennyi járműkategóriára veszélyt jelent. A köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak az őszi hónapokban mindennapossá válnak. A jeges útszakaszt nem minden esetben lehet időben észre venni. Ahol csillogó az út burkolata és a jármű kerekei azon szakaszon sercegő hangot adnak, akkor vizes az útfelület, de ha nem hallunk ilyen hangot, akkor lefagyott útszakaszon közlekedünk. Ilyenkor a hirtelen irányváltoztatást és fékezést kerülni kell. Ősszel gyakran találkozhatunk olyan útszakaszokkal akár nappal is -, ahol foltokban előforduló köd korlátozza a belátható útszakasz hosszát.

Az évszakra jellemző, hogy éjszaka, de gyakran a nappali órákban is fagypont körüli a hőmérséklet. A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a járművezetőktől. A nyári útviszonyokhoz képest nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Lényeges, hogy a járművezetők felkészüljenek a megváltozott körülményekre, valamint a gépjárműveket, járműveket műszakilag megfelelően felkészítsék.

A gépjárműveket a KRESZ-ben foglaltaknak megfelelően kell felkészíteni. Át kell vizsgálni minden jelző- és világítóberendezést, a fékrendszert, a gumiabroncsokat és az ablaktörlő berendezéseket. A lámpatestek fényereje a foncsorok mattosodásától, párosodásától, az izzók elhasználódásától nagymértékben csökkenhet. A különböző szennyeződések, a sár és a vízpermet jelentősen ronthatják a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a fényszórók állapotát. A kötelezően előírtakon túl nem árt ellenőrizni az akkumulátor állapotát sem, mivel a hideg időben növekedhet az akkumulátor igénybevétele. Fontos a szélvédő tisztasága is, így elengedhetetlen a jól működő ablaktörlő. Ne hagyjuk teljesen elhasználódni az ablaktörlő lapátot, mert túl nagy árat fizethetünk, ha nem megfelelően látunk ki a szélvédő. Kiemelten kell kezelni a szélvédő és az oldalsó ablakok jég és hó mentesítését is a fagyos időjárás beköszöntével, továbbá használjunk az évszaknak megfelelő ablakmosó folyadékot.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!