2022. november 17., 19:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Baksai József képzőművész is ott van a Prima Primissima Díj 2022-es jelöltjei között. A szentendrei festő, grafikus, művésztanár a Magyar képző- és iparművészet kategória jelöltje. A kategóriánként kiválasztott Primissimákról az alapítvány Kuratóriuma dönt, a közönségdíj odaítéléséről azonban bárki szavazhat.

Idén a korábbinál is szélesebb körből kerültek ki a Prima Primissima Díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. A jelöltek hagyományosan a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.

A Művésztea vendége: Baksai József

Baksai József festő, grafikus és művésztanár 2021 novemberében volt Fülöp Zsolt polgármester vendége a városban „Művésztea” néven ismertté vált eseményen. A Művészteákat a Szentendrei Lakástárlat szervezi: nekik köszönhető, hogy a polgármesteri titkárság helyiségeiben évek óta egymást váltva helyi kortárs művészek munkái láthatók.

Baksai József színes egyénisége, elhivatottsága, sokoldalúsága, szűnni nem akaró alkotói vágya és a világra való nyitottsága a tavalyi találkozón is megmutatkozott. Az akvarellek és metszetek mellett évtizedek óta foglalkozik fotográfiával is – különböző technikákkal, módszerekkel alkotva. Mestere és példaképe a 2020-ban elhunyt Sváby Lajos.

Szenvedélyes olvasó. A beszélgetésen friss, inspiráló élményként Karl Ove Knausgård önéletrajzi regénysorozatát említette. Mottója példaértékű lehet a fiatalabb és idősebb nemzedék számára egyaránt: „Ha az ember gyűri az agyát, annál több marad benne.”

Prima Primissima: idén 580-ra nő a díjazottak száma

A Prima Primissima elismerés célja évről évre, hogy támogassa az egyedi teljesítményt nyújtó tudósokat, kutatókat, oktatókat, alkotókat, művészeket, újságírókat és sportolókat hazánkban és a határon túl. A kiemelkedő társadalmi elfogadottságú elismerést Demján Sándor üzletember alapította 20 évvel ezelőtt, az OTP Bank pedig 2013 óta gondozza és finanszírozza.
Az idei díjazottakkal összesen 580-ra nő az elismert kiválóságok száma, akik tevékenységét több mint 5 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány.

Az alapítvány Kuratóriumának tagjai titkos szavazással – kategóriánként 3, tehát összesen – 30 jelölt közül választja ki a Primissimákat, akik 15 millió forintos elismerésben részesülnek. Azoknak a jelölteknek a tevékenységét, akik nem lehetnek Primissimák – ám maguk is Primák –, 5 millió forinttal támogatja az alapítvány.

Ahogy minden évben, idén is lehetőség van szavazni, hogy ki legyen a Prima Primissima Közönségdíjas, aki nyereménye mellett a Demján Sándor Alapítvány által biztosított pénzjutalomban is részesülhet majd. Az összes jelölt közül SMS-szavazással kiválasztható Közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb. Vegyen részt a döntésben, küldjön SMS-t az alábbi számra: 06 70/70-77-000 kedvence kódjával. (A szolgáltatás nem emelt díjas.) Érdemes leadni voksokat, mert a szavazók között egymillió forintot sorsolnak ki OTP bankkártyán.
Szavazni november 30. éjfélig lehet. Az üzenetben a kiválasztott jelölthöz tartozó kódszámot kell elküldeni, a kódok a jelöltek fotóján találhatók meg. Baksai Józsefé a 7-es kód.
További részletek és játékszabályzat: https://www.primaprimissima.hu/szavazas/

A Művészetek Palotájába tervezett idei díjátadó különlegessége, hogy műsorszámaiban a korábbi évek Junior Prima-, Prima- és Prima Primissima díjazottjai működnek közre, díszletét pedig a szintén Junior Prima-díjas Zöldy Z Gergely, díszlet-, jelmez-, és látványtervező újítja meg.

FOTÓ © Szentendre.hu/ Bellai László