2022. június 15., 19:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A polgármesteri titkárság helyiségeinek falait ismét új képzőművészeti alkotások díszítik. A Szentendrei Lakástárlat szervezésében ezúttal Lehoczky Krisztina munkái láthatók a Városházán. 

A negyedévente megújuló kiállítások mindig izgalmas betekintést adnak a művészek alkotói módszereibe, látásmódjába és nem utolsósorban Szentendréhez fűződő kapcsolatukba. Lehoczky Krisztina Fülöp Zsolt polgármester, Sulyok Györgyi a Szentendrei Lakástárlat munkatársa és Kovács Krisztina az önkormányzat protokoll referensének társaságában mesélt munkáiról. A művész a müncheni Képzőművészeti Akadémián folytatott tanulmányokat 1989 és 1993 között, majd Pécsett, a JPTE Képzőművészeti Mesteriskolájában tanult (1993-1996). Keserü Ilonánál folytatott tanulmányai rendkívüli hatással voltak művészetére, mesterével a mai napig tartja a kapcsolatot, úgy érzi, még mindig sokat lehet tanulni tőle.

A művész derűs, egyedi színvilágú festményei ősi kultúrák egyetemes szimbólumkészletéből merítenek. Képei egy-egy jellegzetes, gyakran a természethez vagy a nőiséghez kötődő motívumot állítanak a középpontba. Gyermekei születése után sokat foglalkoztatta a szülés témája. A kör, tulipán, szél, madár, életfa, sámándob variációk nemcsak a választott téma sokrétű, alapos feldolgozásának, hanem a játékos improvizációknak is teret engednek. Alkotásaihoz komoly inspirációt jelentettek utazásai, amelyeket Tibetben, Indiában, Kínában, Nepálban és Thaiföldön tett. Munkájában fontos a spontaneitás, mind a formák mind a színek tekintetében. Van olyan festménye, amelyet egy „lendülettel készít el”, de van olyan, amelyik évekig pihen, mire befejezi.

Lehoczky Krisztina az alkotás mellett tanítani is szeret. Három és hat éves gyerekeknek oktat festést szentendrei óvodákban, amelyből már egy egész kiállításra való anyag gyűlt össze. Küldetésének tekinti, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a festés örömét és szabadon megtarthassák egyedi látásmódjukat, amellyel a vizuális kultúrájuk is gazdagodik. Egyebek mellett erről is volt szó június 9-én, csütörtökön a Művésztea keretében folytatott tárlatnyitó beszélgetésen.

Lehoczky Krisztina Szentendrén nőtt fel, és szívén viseli a város művészeti életének alakulását. Fontosnak tartja, hogy a jövőben több egyéni és csoportos kiállítási lehetőséget kapjanak a szentendrei alkotók, az idősebb generáció és a fiatalok is. Fülöp Zsolt biztosította róla, hogy a városvezetés is keresi annak a lehetőségét, hogy minél több helyen és formában megjelenhessenek a helyi művészek Szentendrén.

Következő kiállításának helyszíne Budapesten, a Szent Gellért téri Próféta Galériában lesz.

(FOTÓ: Bellai László)