2017. augusztus 2., 14:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Police Coffee a Duna-korzón

A múlt hétvégén  Szentendrére, a Duna-korzóra látogatott el a „Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogram 2010-2020” elnevezésű speciális szűrőkamion.

A rendezvényen a Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályát két kolléganő képviselte, akik bűnmegelőzési és kábítószer-prevenciós felvilágosítás, ismeretterjesztés céljával vettek részt az eseményen. Az érdeklődök kötetlen beszélgetés keretében a rendőröktől tájékoztatást kaptak a kábítószerek káros hatásairól, megtekinthettek egy drogtáskát is, mely drog prevenciós jelleggel szemlélteti a drogok, pszichotrop anyagok káros hatásait.

A helyszínen a vizsgálók felhívták az érdeklődők figyelmét a nyár veszélyeire is, a fesztiválok idején rájuk leselkedő veszélyekre, valamint a biztonságos internethasználatra is.

Bűnmegelőzés tanácsok

 Személyes adatok, magánszféra védelme

Internethasználat során számos személyes információt osztunk meg magunkról, sokszor nem is tudva róla. Aktívan és passzívan nyomot hagyunk magunk után az online világban, ezzel sokszor kiszolgáltatva magunkat a rosszindulatú emberek számára.

Veszélytelennek érezhetjük a nyaraláson készült fotók és más személyes tartalmak megosztását, pedig ezekkel a bűnözők vissza is élhetnek.

A rendőrség a csatolt tájékoztató anyagban ahhoz ad tanácsokat, hogy hogyan kerüljük el azt, hogy személyiséglopás áldozataivá váljunk, miként használjuk a közösségi oldalakat óvatosan és tudatosan.

A biztonságos internethasználatról bővebben az alábbi linken lehet olvasni:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/korultekinto-szorfozes-a-kozossegi-oldalak-biztonsagos

 A nyaralás ideje alatt is fontos a betörésvédelem

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a betörések –legyen szó magánházakról vagy irodaépületekről- jó eséllyel megelőzhetőek, ha nagyobb hangsúlyt fektetünk a vagyonvédelemre. Érdemes az ingatlanokat riasztóval ellátni, amely vagy a rendőrségnél, vagy a szolgáltatónál jelzi a betörési szándékot. A berendezés meglétéről tanácsos táblát, matricát is elhelyezni egy jól látható helyen, ami már önmagában is elriaszthatja a bűnelkövetőket. Az irodaépületeket érdemes kivilágítani, a folyosókra biztonsági kamerákat elhelyezni, a magánházakba pedig mozgásérzékelőt szerelni.

Otthona biztonsága érdekében,  kérjük fogadja meg tanácsainkat:

  • Az ingatlan körüli kerítést tartsa jó állapotban, a kaput mindig zárja kulcsra!
  • Ne hagyja, hogy bárki észrevétlenül elbújhasson kertjében! Vágja vissza a sövényeket, bokrokat, fákat!
  • Az ingatlan nyílászárói legyenek jó állapotban! Az ajtót mindig zárja kulcsra! A kulcsokat tartsa távol az ajtótól, vagy az ablaktól!
  • Lássa el az ingatlant biztonsági berendezésekkel. Használjon riasztót, mozgásérzékelőt, biztonsági kamerát, udvari világítást. Az ingatlan bejáratánál helyezzen el figyelmeztető jelzést!
  • Ne tartson otthonában nagyobb összegű készpénzt! Értékeit tárolja biztonságos helyen, lehetőleg rögzített széfben. Vezessen listát értékeiről, jelölje meg azokat egyedi jelöléssel!
  • Figyeljen környezetére! Ismerje szomszédjait, ápoljon velük jó viszonyt! Egymás étékeit tartsák szemmel! Gondoskodjon arról, hogy postaládája minden nap ki legyen ürítve! Tartson kapcsolatot a helyi körzeti megbízottal, vagy a polgárőrség önkénteseivel. Ismerje meg lakóhelye történéseit!
  • Tájékozódjon rendszeresen a vagyonvédelem lehetőségeiről!
  • Ha gyanús személyeket lát, figyelje meg alkatukat, jellemző tulajdonságaikat, ruházatukat. Írja fel a járművük rendszámát, típusát, színét. Ha bármi gyanúsat észlel, hívja a rendőrséget!
  • Ha betörnek az otthonába, azonnal tegyen bejelentést a rendőrségre, és a nyomok biztosítása érdekében a lakáson kívül várja meg a rendőrök kiérkezését!

 

Szentendrei Rendőrkapitányság