2018. június 14., 12:41

Nagy érdeklődés mellett folytatódott a Párbeszéd a városrészekért utcafórum-sorozat 2018. június 13-án, a Pannónia-telep Ericsson játszóterén. A körzetben élők kérdéseit Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Boda Anikó képviselő és Weszner Judit, a városfejlesztési iroda vezetője várta.

A fórumon a párbeszéd legfontosabb témája a közlekedés, az illegális hulladék lerakók problémája és az útépítések voltak.

Közlekedés
Több lakó jelezte, hogy az utóbbi időben megnövekedett a forgalom a városrészben. Főként az átmenő forgalom nehezíti az itt élők életét, így több helyen, például a Gyöngyvirág, a Móricz Zsigmond utca lakói kérték fekvőrendőr kihelyezését a forgalomcsökkentésre. Bár a lakó- és üdülőövezetekben 20 km/h a megengedett sebességhatár, sokan ezt nem tartják be, több utcában szükség lenne sebességkorlátozó táblára. Szintén jelezték a lakók, hogy a lőtérnél a buszmegállót beverik sárral az autók, kérték, hogy szülessen erre megoldás.
Az átmenő forgalom megnövekedésének problémájára készül egy forgalomlassító javaslat, több utcát egyirányúsítani szeretnének. Az önkormányzat a későbbiekben nyílt fórum elé tárja a javaslatot, és a vélemények összegzésével hagyja jóvá. A lőtér melletti buszmegálló hamarosan teljes felújításra kerül, a tervek már elkészültek, a felcsapódó sár ellen is keresik a megoldást.
A fekvőrendőrt az utcában élők igényelhetik aláírásokkal ellátott kérelemmel, melyet az ügyfélszolgálatra kell benyújtani: ugyfelszolgalat@szentendre.hu.

Utak
Útkarbantartásról -felújításról is szó esett a fórumon. A Gyöngyvirág utca a Stromfeld utcától a Liliom utcáig, illetve a Liliom utcától a Dera-patakig, a Muskátli utca a Honvéd utca és a Stromfeld utca közötti szakaszon mart aszfalt burkolatot kap. A Wolf Gedeon utcában 1+1 konstrukcióban, lakossági és önkormányzati beruházásban készül el az új útburkolat.

Vízhálózat
A teljes körzetben problémát jelent a vízhálózat állapota. A lakók kérték, hogy útburkolat készítése előtt a közműveket is javíttassák. A városvezetők elmondták, hogy összehangolt egyeztetés zajlik a DMRV Zrt.-vel, hogy az útépítéseket előzze meg a vízhálózat megújítása.

Illegális hulladék lerakók
A környéken a vízelvezető árkokat rendszeresen telehordják kommunális hulladékkal, erre megoldás lenne az árkok lefedése – javasolták a lakók. Elhangzott még, hogy térfigyelő kamerák kihelyezésével lehetne elejét venni az illegális hulladék-lerakásoknak.
A költségvetésben elkülönítve rendelkezésre áll az árokfedésre az alap, az illegális hulladékelhelyezést kérik, hogy jelezzék a körzet képviselőjénél vagy az ügyfélszolgálaton.

Körzeten kívüli téma

A fórumon felmerült, hogy a püspökmajori óvodában kánikulában elviselhetetlen a meleg az óvodásoknak, és kérik a szülők a polgármester intézkedését klímaberendezés telepítésére, aki erre ígéretet tett.

Köszönetek
A jó hangulatú fórumon nemcsak kritika, de több köszönet is lehangzott: az itt élők szeretik ezt a családias, rendezett környezetet, ahol odafigyelnek egymásra, és a sok kiültetett virágot. Köszönték a szép, karbantartott, napvitorlával ellátott játszóteret is, ahová a tervek szerint a közeljövőben új, korszerű játékelemek kerülnek. Nagyon örülnek az új parknak, mert pár évvel ezelőtt ott egy illegális  hulladéklerakó volt, sok bosszúságot okozva a környék lakóinak.