2022. november 4., 11:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A népszámlálás második szakaszában számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem küldtek be online kérdőívet. A számlálóbiztosok november 20-ig érkezhetnek, hétköznap és hétvégén is. Akit nem találnak otthon, annak értesítőt hagynak. Érdemes segíteni a munkájukat, hiszen a népszámláláson a résztvétel kötelező, az adatszolgáltatás megtagadása bírságot vonhat maga után.

Már csak a számlálóbiztosok közreműködésével teljesíthető az adatszolgáltatási kötelezettség a népszámláláson. Az ünnepek elmúltával a számlálóbiztosok ismét a hét minden napján dolgoznak: november 20-ig hétköznap és hétvégén is érkezhetnek.

Azokat a háztartásokat keresik fel, ahol nem töltötték ki online a népszámlálási kérdőívet, illetve azokat, ahol az online kitöltéskor megadott cím eltér a címnyilvántartásban szereplőtől. Ez utóbbi esetben természetesen nem kell újra kitölteni a kérdőívet. (Az online kitöltés a beküldéskor kapott visszaigazoló kóddal bizonyítható, illetve ez a kód utólag is igényelhető. Erről bővebben ide kattintva olvashat.)

Amennyiben a számlálóbiztosok egy adott címen nem járnak sikerrel, otthagynak egy értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját, valamint a telefonos elérhetőségüket. Ezt a számot felhívva időpontot egyeztethetünk a számlálóbiztossal, hogy legközelebb akkor jöjjön hozzánk, amikor az nekünk is biztosan megfelel. A számlálóbiztosok összesen három alkalommal tesznek kísérletet arra, hogy elérjék az adott lakcímen élőket.

A számlálóbiztosok terepmunkájáról további részleteket ide kattintva találhatnak, honlapunk Népszámlálás 2022 oldalán pedig korábbi tájékoztatóinkat is megtalálják.

Kérjük, hogy ha eddig még nem tette meg, fogadja el a számlálóbiztosok segítségét és adjon választ közreműködésükkel a népszámlálási kérdésekre!

Az adatszolgáltatás elmulasztása közigazgatási bírság kiszabását vonhatja maga után.

A számlálóbiztosok egyedi azonosítókóddal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek, melyet kötelesek felmutatni és amelyet a 06 80 080 143 zöld számon lehet ellenőrizni.