2017. július 14., 10:52

A nyár beköszöntével egyre többen veszik ki jól megérdemelt szabadságukat és utaznak vidékre, külföldre nyaralni, kikapcsolódni. Ebben az időszakban is fontos lakásuk, házuk biztonsága, védelme, hogy egy esetleges betörés ne árnyékolja be a nyaralás élményeit. Ingatlana biztonságáért Ön tehet a legtöbbet! – rendőrségi tanácsok.

A betörők a családi házakat, sorházakat részesítik előnyben, kevésbé vonzóak a lakótelepi lakások, de a 4. emelet felett már nő a veszély, mert minél magasabban van, annál kisebb a mozgás. A betörő a bűncselekmény elkövetése előtt különböző szempontokat figyelembe vesz. Elsődleges, hogy ne legyen otthon senki, ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye is fontos szempont, valamint a könnyű bejutás és menekülés. További mérlegelés, hogy van-e riasztó, van-e kamera felszerelve, van-e kutya.
A profi betörők általában egy-két perc alatt, szinte hangtalanul hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról. Az elkövetők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.

Ne feledje: kellő elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség megelőzhető!

 • A nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése.
 • Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtó befeszítés ellen hatékony lehet a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet. Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon.
 • Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez- vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!
 • A földszinti ablakokra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.
 • A biztonságot fokozza, ha kiépítésre kerül egy modern elektronikus jelző-riasztó berendezés, mely a cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévő tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.
 • Amennyiben betörést észlelt lakóotthonában lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el pl. takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg, azonnal értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes hívószámokon.

Gondolta volna, hogy a betörések jelentős része nappal történik? A megelőzés érdekében – akár néhány percre, akár több napra megy el otthonról – mindig ellenőrizze, hogy:

 • Becsukta az ablakot?
 • Bezárta a bejárati ajtót?
 • Bekapcsolta a riasztót és az egyéb biztonságtechnikai eszközeit?
 • Ellenőrizte-e, hogy bezáródott-e a kapu, garázsajtó?
 • Tájékoztatta közeli hozzátartozóját vagy megbízható ismerősét, hogy hosszabb időre elutazik?
 • Gondoskodott postaládája rendszeres kiürítéséről?
 • Kikapcsolta a csengőt?
 • Ellenőrizte, hogy a lakásbiztosítása naprakész?

És feltétlenül említeni kell, hogy az okostelefonok, közösségi oldalak terjedésével olyan újabb veszélyek is leselkednek a gyanútlan internetezőkre, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. A betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóktól, akik valós idejű (real time) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy nyaralni utaztak, kirándulni mentek, vagyis hosszabb ideig üres a lakásuk, házuk. Illetve a feltöltött fotók is árulkodhatnak az adott személy vagyoni helyzetéről. Ezért célszerű végig gondolni, hogy a személyes információk, fényképek

A bányatavakban tilos a fürdés!

A nyári idő beköszöntével a pihenni vágyók egyre nagyobb számban keresik fel természetes és mesterséges vizeink partjait. A Szentendrei Rendőrkapitányság felhívja a fürdőzni vágyók figyelmét, hogy a budakalászi OMSZK-tóban fürdeni továbbra is tilos.

A tavakban fürdeni nemcsak tilos, de veszélyes is. A bányatavak medre általában nagyon mély, a vízmélység hirtelen változik, akár a parttól néhány lépésnyire több métert is mélyülhet. A nagy víztömeg nem tud átmelegedni, a felszíni meleg víz alatti hideg víztömeg a fürdőzőknek izomgörcsöt, de akár szívmegállást is okozhat. Tekintettel arra, hogy a tavakban a fürdőzés tilos, a víz minőségét a hatóságok nem ellenőrzik, így nem akadályozhatók meg a víz szennyezettségéből adódó megbetegedések, fertőzések sem.

A tavak medrében előfordulhatnak a bányászati tevékenység következtében nagyobb méretű fém hulladékok, amelyek az óvatlan fürdőzőknek sérülést okozhatnak.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság 5-50 ezer forint közötti összeg. Szabálysértési bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelők, a természetvédelmi őr és az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata, és az ezekről történő vízbe ugrálás is.

Szentendrei rendőrök karos forgalomirányítása

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, a megyei képzés után ismétlő elméleti-, és gyakorlati oktatást tartott a Szentendrei Rendőrkapitányság vezetői-, és közterületi állományának.

Az oktatás gyakorlati részeként karos forgalomirányítást tartottak Szentendrén, 11-es főút és a Szentlászlói út kereszteződésében, ahol is a forgalom részvevői és a rendőrök is tanúbizonyságot adtak arról, milyen a közlekedés akkor, ha nem fényjelző készülékek nem működnek.

  

Szentendrei Rendőrkapitányság

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
hét 15

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 15

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
hét 15

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
hét 15
hét 15

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
hét 15
hét 15
ked 16
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28