2023. március 6., 17:47
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Csaknem egymilliárd forintos plusz kiadás jelentkezik az önkormányzati költségvetésben a romló gazdasági helyzet és a kormányzati megszorítások miatt. A tavalyinál kisebb részt vállal a kormány a kötelező feladatok finanszírozásából. Magyar Judit költségvetési prezentációjából ugyanakkor az is kiderül, hogy nem emeli a helyi adókat a városvezetés, és a fejlesztésekről sem mond le.

Az energiaválság miatti 582 millió forint plusz kiadás, az infláció emelkedése, a folytatódó kormányzati elvonások minden korábbinál nehezebbé tették a 2023. évi költségvetés elkészítését. A szolidaritási adó két és félszeresére emelésével együtt ez csaknem egymilliárd, egészen pontosan 980 millió forint plusz terhet jelent a szentendrei önkormányzat számára – mondta Magyar Judit alpolgármester a költségvetés képviselő-testületi bemutatásakor. A költségvetésről szóló teljes, vágatlan felvételt itt tekinthetik meg:

2023-ban a kormány az állam által előírt kötelező önkormányzati feladatoknak még a felét sem finanszírozza: a tavalyi 50 százalékos állami finanszírozás ebben az évben 46 százalékra csökken, illetve hogy a városüzemeltetésre 250 millió forinttal többet költ idén a városvezetés, mégha azt el is viszi az infláció. Mindennek ellenére az önkormányzat nem emeli a helyi adókat, mert tisztában van vele, hogy a kiugróan magas infláció és a sokszorosukra emelkedő energia díjak amúgy is jelentős terhet jelentenek a szentendreiek számára.

Magyar Judit arról is beszél a videóban, hogy az önkormányzatnak idén sokkal többet kell költeni az óvodákra, a bölcsődére, valamint a gondozási központra. Emellett a növekvő lakossági terhek ellensúlyozásaként emelkedik a szociális támogatások összege is. A  nehézségek ellenére az önkormányzat nem mond le a fejlesztésekről sem, és egyebek mellett a Városrészi Költségvetés programja is folytatódik, városrészenként 7 millió forintra emelt összeggel.

Magyar Judit a Szentendre TV-nek is beszélt a város 2023-as költségvetéséről. Az alpolgármesterrel készült interjú 2 perc 06 másodperctől hallható: