2023. május 31., 23:52

Az ismert nehézségek, azaz a kormányzati elvonások, az energiaválság miatt sokszorosára emelkedő energiaszámlák, és a magas infláció ellenére sikeres évet zárt az önkormányzat. Az előre meghatározott szempontok szem előtt tartásával, a felelős gazdálkodással sikerült megőrizni az önkormányzat működőképességét, és fejlesztésekre is jutott – derült ki a tavalyi zárszámadás ismertetésekor.

Magyar Judit alpolgármester az elmúlt év gazdálkodását elemzve kiemelte, hogy azt alapvetően a külső körülmények határozták meg. Így a gazdasági válság következtében drasztikusan emelkedő kiadások, valamint a kormányzati elvonások miatt kevesebb jutott városfejlesztésre. Ezzel együtt a város vezetése a biztonságra törekedett, és sikerült mintegy 200 milliós működési eredményt elérni.

A költségvetés összeállításakor hat alapelvet határozott meg az önkormányzat, amelyeket szinte maradéktalanul sikerült teljesíteni. A legfontosabb talán az önkormányzat működőképességének fenntartása, amelynek végrehajtásával nem volt gond, jól gazdálkodott az önkormányzat.

A második kitűzött célt, a kötelező feladatok szinten tartását szinte maradéktalanul megoldotta az önkormányzat, egyedül a városüzemeltetés területén mutatkozott némi elmaradás. Az új, külső források bevonása kapcsán is sikeres volt a tavalyi év, hiszen mind az önkormányzat, mind intézményei több pályázaton is sikeresen indult, így biztosítva a működéshez, illetve a fejlesztésekhez szükséges forrásokat. Szintén kiemelt feladat volt a korábban elnyert pályázati pénzek felelősségteljes felhasználása. Ezekből a forrásokból sikerült megvalósítani például az izbégi csapadékvíz elvezetését, vagy a Barackvirág esőkert megépítését, illetve a terület vízelvezetését.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy kiemelt cél – ami a választási programnak is hangsúlyos eleme volt – a lakosság lehető legszélesebb körű bevonása a város működtetésébe. Egyrészt folytatódott az 1+1 fejlesztési projekt, másrészt a Városrészi Költségvetésben 60 millió forint jutott a helyben lakók által kiválasztott projektek megvalósítására. De ezen túl is számos beruházás ügyében kérdezték meg a szentendreieket, például a leégett SPAR áruház beruházás előkészítésekor is kikérték a lakosság véleményét.

Végül a hatodik irányelv a turisztikai és vagyongazdálkodási koncepció megvalósítása volt, amely tavaly jutott el odáig, hogy forrást tudott biztosítani az önkormányzat a fejlesztések elindítására.

A részleteket alábbi videónkban nézhetik meg az érdeklődők.

 

– Bizonytalan volt a finanszírozás, hogy csak egyet említsek, jelentősen emelkedtek az energiaárak, egyszóval voltak váratlan helyzetek. A legnagyobb probléma, hogy a szabadon elkölthető saját bevételek csökkentek. Szentendrén mindenki tudja, szép teljesítmény ugyan a felújításra, fejlesztésre fordított 703 millió forint, de a szükségletekhez képest ez csak csepp a tengerben, csak a tűzoltásra volt elegendő – ecsetelte az önkormányzat anyagi lehetőségeit a polgármester.

Fülöp Zsolt hozzátette, ez így nem fenntartható, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a döntéshozók ezt belátják, nagyobb szabadságot adnak az önkormányzatoknak, és a feladatokat a valós költségek szintjén finanszírozzák majd a jövőben. Csak ezt követően várható el, hogy valódi fejlesztésekre, utak, járdák, intézmények felújítására kerüljön sor. A polgármester azt is kiemelte, nem egyedi, szentendrei nehézségről van szó, ezzel a problémával küzd jelenleg az ország összes önkormányzata.

Helyes Imre képviselő nagyon nehéz évnek nevezte a tavalyit, ugyanakkor pozitívumként említette, hogy számos munkafolyamat újragondolásával tartalékokat lehetett felszabadítani. Példaként említette az adóbevételek növekedését, de fontosnak nevezte az energiatakarékossági intézkedéseket is.

Szűcs Katalin képviselő arról beszélt, hogy valóban nagyon kevés, amit fejlesztésre tudott fordítani az önkormányzat. Hozzátette, ebben csak akkor történhet változás, ha a finanszírozási rendszert alapjaiban alakítja át a kormány, illetve visszaadja az elvont adókat, támogatásokat. Másrészt arról beszélt, hogy az agglomerációs települések honlapjain megjelent zárszámadások közül a szentendrei kiemelkedik, mert ábrákkal, magyarázatokkal könnyebben érthetővé, átláthatóvá teszi azt a laikus számára is.