2023. július 5., 17:54

A városvezetés idén is megrendezi a szünidei gyermektáborokat. A kétszer egyhetes program kifejezetten olcsó, ugyanakkor igen tartalmas: a város intézményeiben is számos foglalkozás várja a gyerekeket, de az iskolákban is érdekes programokra kerül sor.

Idén, immár második évben két, egymást követő héten gondoskodnak a pedagógusok a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által működtetett iskolákba járó gyerekek nyári felügyeletéről és szórakoztatásáról a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. Korábban, 2020-ban, a covid lezárásokat követően – a hosszú „szobafogságból” kiszabadulva – hét hétig az Izbégi Általános Iskolában élvezhették a gyerekek a tábori életet, 2021-ben pedig háromhetes táboroztatásra került sor a Barcsay Jenő Általános Iskolában.

– Több ez, mint egyszerű szórakozás, hiszen hetente 80-100 gyermek vehet részt igen tartalmas programokon. A foglalkozások egy részét pedagógusok vezetik, de a város kulturális és egyéb intézményei is részt vesznek a napi programokban – magyarázta a részleteket Magyar Judit alpolgármester.
Az önkormányzati táborok szervezésével megbízott alpolgármester rövid összefoglalója az alábbi videóban tekinthető meg:

Kérdésünkre elmondta, a táborba a KLIK alá tartozó összes szentendrei általános iskolából jelentkezhetnek a gyerekek, illetve szüleik, relatíve olcsón, hiszen az egyhetes tábor teljes költsége 4500 forint, amit kizárólag a közétkeztetés költségei emelnek. Már annak, aki nem rászoruló, mert utóbbiak ingyenesen vehetik igénybe a tábor szolgáltatásait és az étkezéseket egyaránt.

Magyar Judit arról is beszélt, hogy bár nem kötelező feladat a táboroztatás, a város vezetése mégis kiemelten fontosnak tartja, hogy a szülőknek segítséget nyújtson a nyári időszak során a gyermekfelügyeletben. Miután a heti 4500 forint csak a kiadások töredékét – fagyizás, gyümölcsvásárlás stb. – fedezi, az önkormányzat fizeti a költségek nagy részét, köztük a pedagógusok díjazását.

Azt is megtudtuk, hogy idén – akárcsak a megelőző évben – azért a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tartják a táborokat, mert az iskola közel van a programok helyszíneihez, így gyorsan odaérnek a gyerekek a foglalkozásokra.

Az első héten a táboroztatásra jelentkező pedagógusok tartják a foglalkozásokat, a második héten pedig a családsegítő szolgálat szakemberei foglalkoznak a gyerekekkel. Ez utóbbi azért fontos, mert a tanulásban akadályozott gyermekekkel csak arra képzett szakemberek foglalkozhatnak. Így részvételükkel vált lehetővé, hogy a különös gondoskodást igénylő gyerekek is részesei lehessenek a táborozásnak.

Bárdosi Zsuzsától, az első hetes tábor egyik turnusvezetőjétől megtudtuk, a gyerekekkel több csoportban foglalkoznak a pedagógusok. Ottjártunkkor az egyik csoportnak éppen agyagozás volt a program a Kovács Margit Múzeumban, illetve pogácsasütés az iskola technikatermében, a délutáni programba pedig a fagyizás is belefért.