2024. február 20., 19:12

A szentendrei önkormányzat hosszú távú városrehabilitációs fejlesztési koncepciójába illeszkedő új SPAR szupermarket alapkövét kedden rakták le a HÉV-végállomás melletti önkormányzati területen. A 21. századi, több mint 4000 négyzetméteres áruház és mélygarázs építésére, valamint környezetének megszépítésére hozzávetőlegesen 3,6 milliárd forintot fordít a vállalat.

Az egykori SPAR-áruházat három évvel ezelőtt megsemmisítő tűz jelentős kárt jelentett az áruházláncnak, de nagy veszteség volt az itt vásárló szentendreieknek és környékbelieknek is. A megdöbbentő tűzeset ugyanakkor felgyorsította a városrész megújításával kapcsolatos, évtizedekre visszanyúló gondolkodást. Ennek a jelentősége városaink határain túlmutat, hiszen ez a terület fogadja mindazokat, akik HÉV-vel vagy busszal érkeznek Szentendrére.

Közösen döntöttünk a városrész fejlesztéséről

Határozott szándékunk, hogy az önkormányzati és az állami tulajdonú területeken Szentendre városképéhez illeszkedő összehangolt fejlesztések valósuljanak meg. Számos jogi, hatósági akadályon kellett túllendülni ahhoz, hogy elindulhasson a beruházás. Ez a távlatos munka kezdődhet el végre most, első lépcsőként az új SPAR-áruház és környezetének fejlesztésével. Az építkezést alapos tervezési, előkészítő tevékenység előzte meg. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az önkormányzat a lakosság igényeit megismerje. Kérdőíves kutatást végeztünk, közösségi kávéházakat szerveztünk a Városházán és a HÉV-állomásnál, de bevontuk a Móricz-gimnázium diákjait is a közös gondolkodásba. Az így szerzett benyomások, szempontok beépültek a pályázati kiírásba, és visszaköszönnek a győztes pályázó, a SPAR által választott építészeti tervekben. Ennek köszönhetően ennek a beruházásnak vonzó eleme a zöld megoldások és a közösségi terek kialakítása iránti nyitottság. A SPAR Magyarország Kft. nemcsak korszerű áruházat épít, hanem parkoló, járda, gyalogátkelő és park építésével is segíti a környék rehabilitációját – mondta beszédében Fülöp Zsolt.

Sok vitás kérdést kellett tisztázni

A polgármester reményét fejezte ki, hogy hasonlóan jó együttműködést sikerül majd kialakítani a szomszédos, állami földterületeken is, hiszen a HÉV- és az autóbusz pályaudvar korszerűsítése ugyancsak időszerű. – Bízom abban, hogy a mostani alapkőletétel nemcsak egy kereskedelmi központ, nemcsak egy találkozási pont megvalósításának első lépése, hanem az önkormányzat, az állam és a magántőke együttműködésével a városközpont fejlesztése is új lendületet kap – mondta Fülöp Zsolt.

Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese köszönetet mondott mindazoknak, tűzoltóknak, rendvédelmi szervezeteknek, akik résztvettek a három évvel ezelőtti tűz oltásában. Ugyancsak üdvözölte, hogy a SPAR munkalehetőséget biztosított más üzletekben a munkatársaknak. Hozzátette, a mostani beruházás igazolja, hogy fontos társadalmi kérdésekben egymást segítve, összehangoltan és minden esetben a helyi lakosság igényeit figyelembe véve kell cselekednünk. – Ahogy polgármester úr is mondta, sok vitás kérdést kellett tisztázni, hatósági jogköröket tisztázni. Minden egyes megbeszélés a megoldás irányába mutatott, ezért köszönet minden résztvevőnek – emelte ki a miniszterhelyettes, megerősítve, hogy a szentendrei HÉV-vonal fejlesztését a tárca továbbra is prioritásként kezeli.

Szentendre kitüntetett hely a SPAR számára is

Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország elnök-ügyvezető igazgatója arról beszélt, Szentendre mindig is különleges helyet foglalt el a SPAR életében. Különleges elhelyezkedése miatt nem csak a Dunakanyar, hanem az ország egyik ékköve. – Egy fontos közlekedési csomópontnál elkezdődik az új SPAR szupermarket építése, valamint a környezetének megújítása. Büszkék vagyunk rá, hogy az önkormányzat hosszú távú városrehabilitációs fejlesztési koncepciójának első, úttörő jelentőségű részében vállalhatunk jelentős szerepet azzal, hogy nemcsak a kor színvonalának megfelelő, modern áruházat építünk, hanem a környezetéhez tartozó területeken parkolókat, járdát, gyalogátkelőt és parkot létesítünk. Nagy öröm számunkra, hogy mindezek révén hozzájárulhatunk Szentendre város fejlődéséhez. Legújabb áruházunk mind a helyi és környékbeli lakosok, mind pedig az átutazó vásárlóközönség számára igényes környezetben, modern berendezésekkel és tapasztalt személyzettel nyújt majd kényelmes bevásárlási lehetőséget – mondta Heiszler Gabriella.

Az eseményt követően megkerestük Fülöp Zsolt polgármestert Vitályos Eszter miniszterhelyettes egyik mondata kapcsán. Az országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a SPAR beruházással együtt már több, mint 11,6 milliárd forintra emelkedik az az összeg, amely az elmúlt évek során Szentendrére érkezett, és büszkeség számára, hogy ebből több, mint 8 milliárd forint kormányzati fejlesztési támogatás volt.

SPAR 3,6 milliárd, kármentesítés 5,5 milliárd

A városra fordított jelentős összeg kapcsán a polgármester elmondta, abból 3,6 milliárd forint a SPAR mostani beruházásának értéke, amely a város igényeivel összhangban egy közcélú magán beruházás, ami a várossal együttműködésben valósul meg.

– Bár a képviselő-asszony nem részletezte, a Fidesz helyi képviselőinek nyilatkozataiból tudható, hogy az említett 8 milliárd forinthoz sorolják például azt az 5,5 milliárd forintot is, amelyet az egykori orosz laktanya kármentesítésére fordított az állam. Ez a térséget érintő, EU-s forrásból megvalósult állami beruházás közel 100 ezer embert ellátó vízbázis védelmét szolgálja. Ezért szorgalmaztuk mi is évekkel ezelőtt a pomázi és budakalászi polgármesterekkel közösen – emlékeztetett Fülöp Zsolt. – Szentendre  önkormányzata minden rendelkezésére álló eszközzel partner az állami és uniós fejlesztésekben, ennek érdekében minden érintettel együttműködésre törekszünk. Továbbra is bízunk – tette hozzá a polgármester – az olyan, kormányzat által korábban bejelentett, de egyelőre elmaradt fejlesztések megvalósulásában, mint a 11-es út rekonstrukciója és a regionális vízközművek fejlesztése; a Fő téri Kereskedőház, a Templomdomb és a Dunakorzó felújítása; vagy a Mentőállomás ügye.

(Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)