2021. december 29., 15:19

Milyen legyen a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központ Szentendrén? címmel tett közzé igényfelmérő kérdőívet a városvezetés 2021 novemberében. A december 15-ei határidőig összesen 933 válasz érkezett. Az online és papíron kitöltött kérdőívek összesítése alapján kirajzolódó eredményt az önkormányzat elemzi, értékeli és felhasználja a további tervezési munkák megalapozásához. Részletes tájékoztatónk az alábbiakban olvasható.

Az igényfelmérő kérdőívet 2021. november közepén tettük közzé a város hivatalos honlapján, valamint nyomtatásban a Szentendre és Vidéke 2021. november 17-én megjelent, 18. számában. A kérdőív célja az volt, hogy segítségével a szentendrei lakosok és a térségben élők szempontjait megismerje a városvezetés, annak érdekében, hogy a megújuló városrész kialakítása mindannyiunk megelégedésére szolgáljon. A 2021. december 15-ig beérkezett kérdőívek összesítése alapján az eredményt a város hivatalos honlapján, heti hírlevelében és a Szentendre és Vidéke című lapban ismertetjük.

Mi indokolta a lakosság bevonását?

A Dunakanyar körúti SPAR-áruház 2021. április 7-én este pár óra alatt a lángok martalékává vált. A megdöbbentő erejű tűzeset el nem hanyagolható ellátási zavart eredményezett: az alapvető élelmiszerek és sok egyéb hasznos áru beszerzésének lehetőségét nem csak a helyiek, de a térségbe tovább utazók is hiányolják. A rendkívüli helyzet lehetőséget kínál a városnak ezen a központi jelentőségű területén a kereskedelmi, szolgáltatási, egészségügyi és egyéb közszolgáltatási funkciók régóta időszerű fejlesztésére. Ez nemcsak a 29 ezer szentendrei polgár, hanem a szentendrei járás 80 ezer lakosának és az idelátogató turistáknak az érdekét is szolgálná. Az önkormányzat ezért a területnek a HÉV- és VOLÁN-állomások korszerűsítésével összehangolt, egységes fejlesztését szorgalmazza.

Hányan töltötték ki a kérdőívet?

Az online kérdőívet a 2021. november 17. és 2021. december 15. közötti időszakban, egy e-mail címről egyszer volt lehetőség kitölteni. Az online kérdőívre 788 válasz érkezett. A Szentendre és Vidéke mellékleteként közzétett nyomtatott kérdőívet a 2021. november 17. és 2021. december 15. közötti időszakban terjesztettük, és a kihelyezett gyűjtőládákból folyamatosan begyűjtöttük. A kinyomtatott kérdőívekre 145 választ kaptunk. A összesítéskor 788 + 145 = 933 kérdőív állt rendelkezésünkre.

Kérdések és válaszok

A nyomtatott kérdőív 17, az online változata 19 kérdésből állt. Az alábbiakban felidézzük a kérdéseket és grafikonok formájában bemutatjuk a válaszok összesítését.

1. Melyik település lakója Ön? Válasszon a legördülő listából! (N_online=788)


2. Eddigi tapasztalatai alapján Ön milyen módon és milyen gyakorisággal közelítené meg a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központot? (N_online=788)


3. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás, a Volán-buszpályaudvar és a kereskedelmi és szolgáltató központ új funkciókkal és bővített parkolási lehetőségekkel megújuljon? (N=933)


4. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a kereskedelmi és szolgáltató központ városképi egységet alkosson a HÉV-végállomással és a Volán-buszpályaudvarral? (N=933)


5.Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyen lehetőség rövid távú parkolásra és P+R parkolásra, azaz az autót lehessen hátrahagyni a közösségi közlekedésre váltáskor? (N=933)

6. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyen lehetőség kerékpár tárolására a közösségi közlekedésre váltáskor? (N=933)

7. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyen élelmiszer nagyáruház? (N=933)


8. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyenek nem csak élelmiszer nagyáruházak? (N=931)


9. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyenek egyedi kínálatú kisboltok és szolgáltatásokat nyújtó egységek? (N=933)


10. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyenek gyorséttermek? (N=933)


11. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyenek sportolásra lehetőséget kínáló egységek? (N=930)


12. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyenek elérhetőek különböző szolgáltatók ügyfélszolgálatai? (N=931)


13. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyen turistákat útbaigazító iroda? (N=932)


14. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban külön bejárattal vagy különálló épületben legyenek a felnőtt háziorvosi rendelők? (N=933)


15. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban külön bejárattal vagy különálló épületben legyenek a gyermek háziorvosi rendelők? (N=933)


16. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV végállomás és a Volán buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban legyen külön bejárattal vagy különálló épületben a SZEI rendelőintézet? (N=933)


17. Mennyire ért Ön egyet azzal, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban és annak közvetlen környezetében művészeti alkotások is ki legyenek állítva? (N=932)


18. Ön milyen eddig fel nem sorolt funkciókat szeretne telepíteni a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központba? (N=933)
Egy kitöltő több javaslatot is tehetett. A javaslatokat 80 kategóriába soroltuk, ezekből a leggyakoribbak a következők voltak:

1. zöldpark/pihenőkkel/zöldtető (52)
2. nyilvános WC (51)
3. bankfiók/bankautomata/valutaváltó (45)
4. kávézó/internettel/terasszal (40)
5. mozi/előadóterem/kulturális központ (36)
6. játszóház/játszótér/gyermek szabadidőközpont (30)
7. gyógyszertár (30)
8. kerékpár/roller/bérlés/szervíz/bolt (21)
9. önkiszolgáló étterem/büfé/söröző/gyorsétterem (20)
10. posta (18)
11. kormányablak/földhivatal/okmányiroda (18)
12. non-stop biztonsági szolgálat/rendőrségi/rendészeti jelenlét (18)

19. Állítsa fontossági sorrendbe, hogy Ön számára mennyire fontos, hogy a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar szomszédságában kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központban helyet kapjanak a következő funkciók? (N=790)

HO = háziorvosi

További lépések

A kérdőív összesítését a város vezetése 2022 januárjában elemzi és értékeli, és felhasználja a további tervezési munkák megalapozásához.
Még egyszer köszönjük bizalmukat és együttműködésüket, és reméljük, hogy a jövőben is számíthatunk a véleményükre.
Boldog és sikeres új esztendőt kívánunk 2022-re!