2018. február 15., 10:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Petricskó Zoltán általános alpolgármesterként nagyon széles feladatkört lát el. Feladatai közé tartoznak a szociális problémák, a város sport- és ifjúsági rendezvényei, az idős- és ifjúságügyi feladatok, a közbiztonság és a rendfenntartás helyi segítése, valamint az intézményekkel, a sport- és civil egyesületekkel való önkormányzati együttműködés – tehát a társadalmi életet és a jövőnk alapjait érintő valamennyi feladat.

• A városvezetés három évvel ezelőtt új szemlélettel állt a helyi sportélethez és a sportéletet összefogó szentendrei egyesületekhez. Milyen eredményeket sikerült elérni ez idő alatt?
A kapcsolat fenntartásának megkönnyítésére sport munkacsoportot hoztunk létre azokkal az egyesületekkel, amelyek szakmailag és sokszor anyagilag is támogatják a városi rendezvényeket. Ezek közül kiemelten fontos szerepe van az SZKHSE, a Piramis SE, az SZVSE, a Dunakanyar sportegyesületeknek, a Kerékmánia Nonprofit Kft-nek, de minden helyi sportszervezetet sikerült bevonni a közös munkába. Az egyesületeknek évente két alkalommal Sportfórumot szervezünk, ahol a legfontosabb célok körvonalazódnak ki. Az új koncepciónak köszönhetően az elmúlt években jelentősen fejlődött az önkormányzat és az egyesületek együttműködése.
Tavaly decemberben, a Sportkarácsonyon a helyi sportegyesületek részére meghirdetett verseny amatőr és profi kategóriában helyezettjeit díjaztuk. Az állófogadással egybekötött díjátadón emlékérmeket és oklevelet adtunk át az éves munka elismerésére.

• Milyen sportberuházást sikerült megvalósítani az elmúlt időszakban?
A Postás strand közösségi tervezésénél merült fel egy strandröplabda pálya építésének igénye. 2017 nyarán elkészült a területen önkormányzati finanszírozásban az új pálya, melyhez a szakmai programokat egész évben ingyenesen biztosítja a Dunakanyar SE szakosztálya. A Postás strand pályáján rendezzük meg az idei ifjúsági röplabda-bajnokságot, melyhez már most várjuk a helyi oktatási intézmények, diákok jelentkezését.

• A város számos sikeres sportrendezvényt szervez évről évre.
Nagyon népszerűek a városi tömegsport rendezvényeink. A keresztény ünnepeinkhez kapcsolódó jótékonysági futóversenyek, a Nyuszifutás és Mikulásfutás nagyon sok szentendreit megmozgat. Mára egy-egy eseményen 350-400 résztvevő áll rajthoz, s a nevezési díj mindig tartós élelmiszer. 2017-ben több mint egy tonna tartós élelmiszert tudtunk szétosztani a rászorultaknak. Ezúton is köszönöm minden résztvevőnek, hogy támogatták elképzelésünket.
A helyi diákoknak évente megrendezett Sportágválasztó esemény is már jócskán túlnőtt az eredeti koncepción, hogy megismertesse a gyerekekkel a sportágak széles választékát. A tavalyi – sorrendben már az ötödik – rendezvény 2600 regisztrált látogatót és számos érdeklődőt vonzott a Postás strandra.
Tavaly rekordlátogatottsággal zajlott a IX. Pilisi Tekerő kerékpáros túra is. A közel 1000 túrázó közül az indulók több mint fele szentendrei volt. Külön sikernek érzem, hogy családok, baráti társaságok közösen álltak rajthoz. Az idei jubileumi évben, a X. Pilisi Tekerőn még jobban odafigyelünk a részletekre: egységes arculattal, minőségi szervezéssel, a környező települések bevonásával rendezzük meg az eseményt. Tavaly már jócskán túlnőtte a város határait a kerékpárosverseny, büszkék lehetünk arra, hogy a Dunakanyar egyik legrangosabb sporteseményeként tartják számon.
Nagy öröm számomra, hogy a nemrég zárult közvélemény-kutatás eredményeként városunk futballpályái megújulhatnak, így Szentendre kiváló sportlétesítményeivel megőrizheti vezető szerepét a régióban.

• Milyen eredmények, tervek vannak a közbiztonság területén?
Sikeres évet tudhatunk magunk mögött: szoros kapcsolatot alakítottunk ki a rendvédelmi szervekkel, a polgárőrséggel. Két új kollégával bővült a közterület-felügyelők csapata, és idén bővül az állomány, újabb pályázatot hirdettünk meg a feladatok elvégzésére, nagyon jó kondíciókkal. Közterület-felügyelőink új öltözőt, új gépkocsit kaptak, valamint korszerű, digitális rendszerű, úgynevezett testkamera segítségével végezhetik munkájukat az intézkedéseknél. A közbiztonságot növeli, hogy hamarosan korszerűbb kamerarendszerre cseréljük a városi kamerákat., illetve szaporodnak a rendszeres bejárások, intézkedések. A helyi rendőrséget 1,5 millió forinttal támogattuk, melyből új személygépkocsi beszerzésére fordítottak. A helyi tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkáját egymillió forinttal segítettük.

• Hogyan támogatja a város a rászorultakat?
Idén a város fenntartásába kerül vissza a Hajléktalan Szálló, melynek üzemeltetésére 20 millió forintot különítettünk el a költségvetési keretből. Pályázunk a nappali melegedő korszerűsítési feladatainak megoldásához, hogy minden nehéz sorsú rászorulón segíteni tudjunk.
Rendszeres havi szociális támogatásban részesítünk 83 főt, települési támogatásban 95 főt és 45 család kap szintén rendszeres városi támogatást. Fűtési támogatást 25 fő kapott, ez egyszeri, 42 ezer forintos támogatást jelent. A tűzifa szállításában nagy segítséget nyújt minden évben a Pilis Parkerdő Zrt. – ezúton is köszönöm a támogatásukat!
Nagy segítséget jelent a rosszabb szociális körülmények között élők körében a rendszeres gyógyszertámogatás is. Kezdeményezésem nyomán tavaly a költségvetésből külön keretet határoztunk meg több százezer forint összegben. Jó döntésnek gondolom, mert a keretből rendkívüli esetben is támogatni tudjuk mindazokat, akik bajba jutottak. Tavaly tíz nehézsorsú családban nevelkedő helyi gyermek üdültetését támogattuk a Pest Megyei Kormányhivatallal közösen. A költségeket fele-fele arányban állta az önkormányzat és a kormányhivatal.

• Hogyan tudják az idősebb korosztályt megszólítani?
Múlt nélkül nincs jelen, így nagyon fontosnak tartom a törődést az idősebb korosztállyal is. Az Idősügyi Tanács is kétszer ülésezik évente, melynek keretében a nyolc helyi idősklub vezetőivel egyeztetünk a programokról. Tavaly a szentendrei idősek részére operettgálát, műsoros karácsonyi ünnepséget, szakmai előadásokat szerveztünk, illetve első alkalommal rendezte meg a város a helyi nyugdíjasok számára a kedvezményes burgonyavásárt. Ez utóbbit is folytatjuk idén.
Újabb programokkal igyekszünk ettől az évtől aktivizálni az 50 év feletti korosztályt. Tervezzük Idősolimpia, Népzenei és néptáncgála, Sakkbajnokság, Főzőverseny megrendezését, és Operaelőadást is szervezünk az időseknek. A Senior sakkbajnokságot február 16-án rendezzük meg a Városházán, melyre szeretettel várjuk a nyugdíjas versenyzőket!

• Milyen eredményekkel zárult a 2017-es év az ifjúsági programok területén?
Idén is nagy sikerrel rendeztük meg az Oviolimpiát a Móricz Zsigmond Gimnázium tornacsarnokában a Piramis Sportegyesülettel karöltve. Ezúttal 200 helyi óvodás vett részt a vidám megmérettetésen, s 2017. bajnoka a Református óvoda csapata lett az összesítésben.

Tavaly már harmadik alkalommal várta a város óvodásait és kisiskolásait a hagyományos Autómentes Nap és Őrzők Napja, ahol hasznos közlekedés-biztonsági feladatokon keresztül ismerkedtek a gyerekek a közlekedési szabályokkal, most is kipróbálhatták az alternatív közlekedési eszközöket, illetve látványos tűzoltósági bemutatókat nézhettek.
Idén közel kétezer résztvevőt sikerült megmozgatni a programmal a város és a rendvédelmi szervezetek összefogásában.
A Jó tanuló, Jó Sportoló pályázaton most is kiváló eredményű diákokat díjaztunk, a jutalmakat az október 23-i ünnepségen adtuk át.

• Milyen a városvezetés kapcsolata a helyi iskolákkal?
Önkormányzatunk nyitott minden kezdeményezésre, nagyon jó kapcsolatot ápolunk a város valamennyi, állami, alapítványi és egyházi fenntartású iskolájával. Fontosnak tartom a közösségépítést, amit nem lehet elég korán kezdeni. Több iskolának biztosítottunk fejlesztőeszközöket, és idén is folytatjuk a jó kapcsolatok ápolását nemcsak a helyi, de a határon túli iskolákkal is. Kárpátalján indított programunkban az ott élő diákok interaktív történelemóra keretében ismerkednek meg történelmünk legfontosabb helyszíneivel, hogy megismerjék múltunkat, gyökereinket, elmélyüljön magyarságtudatuk. Tavaly, az Arany János emlékévben például szintén az önkormányzat támogatta lehetőségeihez mérten a Petzelt iskola diákjainak utazását Arany szülőházához, Nagyszalontára, ami nagy élményt jelentett számukra.

• A tervek között milyen új események szólnak a legfiatalabb korosztálynak?
A kidolgozás folyamatában van új programunk: vers- és prózamondó versenyt hirdetünk meg a helyi diákok számára, és a kezdeményezésbe több oktatási intézményt bevontunk.
Harmadik évébe lépett a város diákjai számára szervezett, népszerű Eleven Örökség helytörténeti vetélkedő-sorozat. Az öt forduló folyamán teljes tanévet felölelő programsorozat összdíjazása 800.000 forint volt, s a hagyományt idén is folytatjuk, most az általános iskolák csapatai mérik össze tudásukat. Új programelem lesz ebben az évben egy vándorkiállítás létrehozása Szentendre rejtett kincsei címmel. Kurátornak Krizbai Szabó Éva muzeo-lógust kértük fel, aki Szentendre várostörténeti érdekességeit, művészeti hagyományait, épített és természeti kincseit mutatja be a sorozatban. Elsőként a Régi Művészteleppel ismerkedhetnek meg a diákok. Nagyon fontosnak tartom a közösségi gondolkodásra nevelést és a fordulók által elsajátítható városismereti alaptudást, azt a „Szentendre minimumot”, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a városunk iskoláiba járó gyerekekből lakóhelyüket ismerő, szerető, arról felelősen gondolkodó, lokálpatrióta felnőttek váljanak.

És végül, ezúton szeretném megköszönni Soltész Emese társadalmi kapcsolatokért felelős referens munkáját, aki szerteágazó feladatainkat maximális erőbedobással koordinálja.