2018. március 21., 14:50
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sorozatunkban városunk egyéni képviselőjelöltjeit a körzetükben 2017-ben elvégzett fejlesztésekről kérdeztük.

1. körzet: Petricskó Zoltán
Egy KEHOP-pályázatnak köszönhetően három épület energetikai felújítása vált lehetővé, melyből kettő a körzetemet érinti: a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, illetve a gyermekorvosi rendelő. A Rákóczi iskolában további fejlesztésekre is sor került: kicserélték a nyílászárókat és a radiátorokat az uszodában.
A Pátriárka utcában a 2016-ban renovált Toldy-pince környezetét rendeztük tavaly: járda épült, illetve tereprendezés volt növényültetéssel, füvesítéssel, pad kihelyezésével.
A Kossuth L. utca 15. számú épület hosszú évek óta várta a felújítást. 2017-ben megújult az épület külső homlokzata, a kapu és a nyílászárók, illetve megerősítették a tetőszerkezetet.
Szentendre és Szigetmonostor között sok éve üzemel a gyalogosokat és kerékpárosokat szállító rév, melynek kikötőjében 2017 év végén készült el a fedett várakozóhely pályázati forrásból, illetve az önkormányzat és a révet üzemeltető Pásztor Révhajó Kft. összefogásával.
Rendeződött az Angyal és Bartók Béla utca kereszteződés környéke: rendezett növényágy került kialakításra, öntözőrendszert is kiépítettek.
Elkészült a Posta előtti park felújításának II. üteme, melynek részeként kicserélték a beton lapburkolatot, további évelőágyakat alakítottak ki, burkolták a pihenőrészeket. A régi járdát átalakították kiemelt szegély nélküli oldalparkolóvá.
A Bükkös-patak torkolatánál öntözőrendszer épült, megújult a gyepfelület, növényeket telepítettek, és a terület új térkövezést kapott.
A Daru-piac tér megújításának fő szempontja a zöldfelület és a közösségi tér felfrissítése volt. Növénytelepítés mellett az íves kőkáván hangulatos fa ülőfelületeket alakítottunk ki.
A Római sánc közben 60 pollert helyeztünk ki a szabálytalan parkolás visszaszorítása érdekében.
A háziorvosi rendelő előtti járdaszakaszon aszfaltborítás készült.
További kisebb munkák: hulladékgyűjtők és padok javítása a Dunakorzón, a Dumtsa, a Péter-Pál és Bogdányi utcákban, a Fő téren, a Bükkösparton stb.; játszóeszközök javítása a Postás strandon; kockakőjavítás a belváros számos pontján; repedésjavítás a kerékpár-úton és a töltésen; zsilipek felújítása a Lázár cár téren, a Fürdő utcában és az Apor hídnál; járda felújítása a Dunakorzón (Rév és Kert utcáknál), a Teátrum parkoló vízelvezetésének megoldása.
Folyamatban van a Piac téri lépcsőépítés, melyre azért volt szükség, mert a területen való áthaladást jelenleg semmilyen burkolt, kiépített járófelület nem segíti. A belvárosi buszparkolóból elinduló turisták útvonalába eső Teátrum utcában lévő társasház kerítése is felújításra szorul.
A belvárosi csapadékvíz-elvezetés következő ütemeként – az eddig elkészült Lázár cár téri leválasztott csapadékvízgyűjtő rendszer kiegészítéseként – a Gőzhajó utcában két rácsos víznyelő létesítése következik, illetve a régi megsüllyedt, megrongálódott acélrácsos-folyókák cseréje több helyen is. A Halász utcában a korábban megrongálódott vízbefogadók javítását, a burkolatok helyreállítását tervezzük. A Borpince és az Alsóhegy utcákban a felszíni vízelvezető árkok bővítése történik meg a hatékonyabb vízelvezetés érdekében.
Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Szamárhegy csapadékvíz-elvezetésének kivitelezésére. 2017-ben a tervezésen és a pályázat benyújtásán volt a hangsúly. A 300 millió Ft-os pályázat elnyerése esetén egy több évtizedes problémát oldhatunk meg, mert a csapadék Dunába terelésével tehermentesíteni lehet a Bogdányi utcai egyesített vízelvezető-rendszert.