2017. március 13., 11:48

Petzelt iskolások Arany János születésének 200. évfordulóján, Nagyszalontán

Már hetek óta készültünk a halhatatlan költő, ARANY JÁNOS születésének 200. évfordulójára, hogy méltóképpen emlékezzünk a Költőre március 2-án. Tablókat készítettünk: gyermekmunkákkal, gyűjtőmunkával. Mini kiállítást rendeztünk Arany János műveiből, többek között a Kapcsos könyv hasonmás kiadásával, Arany János balladái Zichy Mihály illusztrációival, és egy 1882-ben kiadott Toldi is ékesítette a tárlatot. Iskolai szintű Arany János vetélkedőt hirdettem évfolyamonként és csoportonként. Mivel iskolánk fő profilja a vendéglátás-idegenforgalom, a ráhangolás egyik meghatározó pillanata volt, amikor Kaszáné Némedi Andrea tanárnő vezetésével a 9.C osztályos cukrásztanulók lelkes csapata megsütötte Arany János kedvenc édességét: a „marcza-fánkot”. Igazán nagyon finom lett. Másnap indultunk Nagyszalontára.

 

Egy csodálatos nap krónikája

Reggel 6 órakor indultunk Nagyszalontára, ünneplőbe öltözve, a várakozás örömével, hogy részesei lehessünk a bicentenáriumi ünnepségeknek, az Arany János Emlékév megnyitásának a Toldi költőjének szülővárosában.

„Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem,

Majd kilenc-tíz emberöltő régiségben.”

Nagy szeretettel várt ránk Bagos Hajnalka múzeumigazgató és kolléganője a megrendelt gyönyörű képeslapokkal, az Arany-év pecsétjével, valamint megkaptuk az ARANY-ÚT játékfüzet példányait az első helyszín: Nagyszalonta pecsétjével.

Itt találkoztunk Áder János köztársasági elnökkel, aki köszöntötte a Csonkatoronynál várakozó ünneplőket, hiszen a költő szülővárosában nyitotta meg az Arany Emlékévet.

A Csonkatorony Nagyszalonta jelképes épülete, mely közel 120 éve ad otthont az ARANY JÁNOS EMLÉKMÚZEUMNAK. Néhány évvel a költő halála után fia, Arany László Szalonta városának adományozta édesapja hagyatékának jelentős részét. Arany László támogatásával felújították a Csonkatornyot, és ebbe az épületbe költözött át ideiglenes helyéről, a gimnáziumból 1899-ben a kiállítás. Itt adtam át tanítványaimnak az Arany János születésének 200. évfordulójára általam tervezett könyvjelzőt: Arany János arcképével, Toldi idézettel, Csonkatorony-képekkel és természetesen már rajta volt a bicentenáriumi Szalonta-pecsét is.

Az Ó torony kapuja fölött lévő Arany-szobrot Stróbl Alajos tervezte, és 1907-ben került ide. A múzeum négy termében Arany János és a család személyes tárgyai mellett kéziratok, portrék, szobrok láthatók, például a költő szülőházának makettje. Itt helyezték el dolgozószobájának bútorait, gyöngybetűs kéziratait, Petőfi barátságának tárgyi emlékeit, így azt a kávéfőzőt is, melyet Petőfi ajándékozott az Arany családnak. A gyönyörű koszorúnkat itt helyeztük el az Emlékmúzeumban.

Innen az Arany-portához, nemzeti költőnk szülőházához sétáltunk, ahol 1817. március 2-án megszületett. A fiúcska igazi öröme lett idős szüleinek, hiszen tíz gyermekük közül csak a legidősebb, Sára és a legfiatalabb, János maradt életben. Féltő szeretettel óvták szülei. Édesapja itt tanította meg hamuba írt betűk segítségével olvasni. Ugyan az eredeti szülőház a lángok martaléka lett, de a jelenlegi épület arculatában, hangulatában idézi a költő korát, berendezési tárgyai a korabeli szalontai hétköznapokat.

Az udvaron terebélyes eperfa köszöntötte csapatunkat, és megnéztük azt a gémeskutat, melynek vizét Arany János is ihatta. Itt is elhelyeztük a megemlékezés koszorúját.

Utunkat folytattuk ahhoz az iskolához, ahol Arany tanult, és már tízéves korában tanított. Tizennégy esztendősen kidolgozott egy módszert, ezzel segítve az elsősöket. Ezt megelőzően külön tanították az írást és az olvasást. Arany János volt az első, aki e két tanulási folyamatot összekapcsolva tanított. Ezt a módszert alkalmazzuk a mai napig is.

Az iskola előtti Arany János-szobor talapzatán elhelyeztük koszorúnkat, ahol az Arany János Elméleti Líceum tanulói álltak díszőrséget. A tisztelet nagyon felemelő pillanatait élhettük át.

A temetőben felkerestük a fiatalon elhunyt Arany Juliska sírját, aki fél évvel élte túl kislánya születését, hiszen 24 éves korában meghalt. Sírján a világirodalom egyik legszebb sírverse olvasható, melyet szeretett leánya, Juliska halálakor írt Arany János:

„Midőn a roncsolt anyagon

Diadalmas lelked megállt;

S megnézve bátran a halált,

Hittel, reménnyel gazdagon

Indult nem-földi utakon:

Egy lön közös vigaszunk:

A LÉLEK ÉL: találkozunk!”

 

Nagyszalontáról Geszt felé folytattuk utunkat. Arany a szabadságharc idején Aradon nemzetőrként szolgált. A szabadságharc bukása után bujdosásra kényszerült, lakását, állását elveszítette, családja megélhetését nehezen tudta biztosítani. Így került a közeli Gesztre 1951-ben a Tisza családhoz, ahol elvállalta Tisza Domokos nevelését. A költő egy évig lakott itt: télen a kastélyban, nyáron pedig a kastély parkjában lévő kerti lakban. Ebben a hajdani nádfedeles házikóban található az Arany János Emlékház. Valóságos kis ékszerdoboz, melyben a költő emlékét idéző múzeumot rendeztek be. Igazán teljes képet kaptunk a Tisza családról, a kastély történetéről és Arany János itt eltöltött egy évéről.

Gyulán, az Almásy-kastélyban az aradi vértanúk relikviáiból láthattunk három teremben fegyvereket, személyes tárgyakat, zászlótöredékeket. Ennek a kastélynak az udvarán fegyvereztek le 1849-ben Világos után kilenc honvédtisztet. A legdöbbenetesebb a 3. terem volt: a sötét cella a vértanúk sziluettjével, ahol hallani lehetett utolsó mondataikat.

Az 1850-es évektől Erkel Ferenc, a város szülöttje is gyakran tartózkodott a kastélyban. 1861-ben még a fiatal Munkácsy Mihály is megfordult itt festőinasként. Programunk utolsó állomásaként az Erkel Ferenc Emlékházat, a zeneszerző szülőházát tekintettük meg.

 

Azt hiszem, hogy igazán maradandó élményekkel és emlékekkel ajándékoztam meg a diákokat, átélhettek egy olyan irodalomtörténeti pillanatot, amelyre egy emberöltő alatt csak egyszer van lehetőség. Ezzel a kirándulással, azt gondolom, többet jelent a fiataloknak Arany János lenyűgöző tárgyi tudása, a páratlanul gazdag szókincsű poéta, az erkölcsös, szelíd ember, mint eddig.

Hihetetlen öröm volt számomra, hogy Arany János születésének 200. évfordulójára egy emberként mozdultak meg a támogatók, hogy Nagyszalontára kirándulhassunk. Egy olyan csodával ajándékozták meg az Irodalmi Barangoló csapat tagjait, amit soha nem felejtünk el.

Köszönjük ezt a nagyszerű összefogást a szponzoroknak: VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM; SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA; ALTAJ KFT. ÚTONÁLLÓ ÉTTEREM, Leányfalu, Móricz Zsigmond u. 210.;  AUTÓSBOLT, Szentendre, Vasúti villasor 11.; BIOKÖZÉRT KFT., Szentendre, Attila u. 23./a.; CIPŐJAVÍTÁS, KULCSMÁSOLÁS: SOMOGYI LAJOS, Szentendre, Dunakanyar krt. 2.; DRAGON JÓZSEF vállalkozó, Szentendre; FORRÁSPONT BISZTRÓ, Szentendre, Kossuth Lajos u. 8.; FIRHANG LAKÁSTEXTIL: BÁLINT JUDIT, Szentendre, Római sánc köz 2.; FÜGGŐKERT VIRÁGSZALON, Szentendre, Attila u. 3.; HEIM SÜTÖDE BT., Dunabogdány-Szentendre, Kossuth Lajos u. 13.; DR. KAMUTI ILONA, Budapest; KEDVENC KIFŐZDE, Szentendre, Bükkös-part 21.; DR. KOVÁCS ZOLTÁN, Budapest; KUTAS LAURA, Budapest; LENS SZEMÉSZETI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT., Szentendre, Kossuth Lajos u. 26.; MÁTYÁS BRIGITTA, Szentendre; MÚZEUM KÁVÉZÓ ÉS KÖNYVEZDE: KULCSÁR JÁNOS, Szentendre, Görög u. 2.; NAPOCSKA MIMO GYERMEKRUHA, Szentendre, Kossuth Lajos u. 16.; PÁLINÉ SZAPPANOS ZSUZSANNA, Szentendre; PRÓBABABA: MEZEI MARGIT, Szentendre, Kossuth Lajos u. 20.; SPAR MAGYARORSZÁG KFT., Szentendre, Dunakanyar krt. 2.; SZARVAS RITA, Szentendre; SZILVANILLA CUKRÁSZDA, Szentendre, Attila u. 1.; TECHNOVA 2004 KFT. DIGITÁLIS NYOMDA, Szentendre, Kossuth Lajos u. 8.; URBÁN TAMÁS, URBÁN TAMÁSNÉ KÖNYVESBOLT, Szentendre, Dunakanyar krt. 2.

 

A mesés kirándulás mesébe illő módon teljesült. Életre kelnek az álmok, ha az emberi jóakarattal találkoznak.

 

Páliné Szappanos Zsuzsanna
magyartanár, kulturális antropológus

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 10

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 10

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 10

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 10
sze 10

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 10
sze 10
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
pén 12
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26