2019. április 23., 11:09
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a szakmák népszerűsítését szolgáló, Szakmák éjszakája elnevezésű országos rendezvény. 2019. április 12-én a Petzelt iskola diákjai várták szakmai bemutatókkal az érdeklődőket délelőtt az iskolában és délután a Fő téri Vendégházban.

Délelőtt az általános iskolásokat fogadtuk az iskolában különféle foglalkozásokon. Nagy érdeklődéssel figyelték a vendégek a flambírozást, ezután az elkészült ételeket megkóstolhatták. Saját, alkoholmentes koktélt készítettek, süteményeket díszítettek, amelyeket elfogyaszthattak, vagy haza vihettek. A fűszerteszt állomáson próbára tették érzékeiket, vajon fel tudják ismerni a legnépszerűbb fűszereket illatuk, színük alapján? Az angol-német foglalkozáson QR kódot készítettek a gyerekek, leírás alapján állatok nevét találták ki, bekötött szemmel kóstoltak ételeket és ki kellett találniuk, mit kóstoltak. Megnézték, hogyan kell szétszedni és összerakni egy számítógépet, és a technolab összerakó játékot is kipróbálták. A különféle elemekből autót, körhintát, habverőt és más formákat is összeraktak, majd napelemes energiával meghajtották. Mindenki talált érdekes elfoglaltságot, aki mégsem tudott választani, saját magát tesztelhette a pályaválasztási játékok segítségével. Nagy örömünkre szolgált, hogy közel 200 általános iskolás tanuló látogatott el hozzánk ezen a délelőttön, megismerték szakmáinkat, diákjainkat, tanárainkat.

A nap ezzel még nem ért véget, este 18 órakor Verseghi-Nagy Miklós polgármester nyitotta meg a Városháza vendégházában a Gasztroudvart, ahol szakács, cukrász és pincér tanulóink grillezett és füstölt húsokkal, halakkal, finger food egészséges falatokkal, különleges desszertekkel kínálták a vendégeket. Borszakértő kollégáink kóstolással egybekötött borbemutatót tartottak, ahol a magyar borvidékeket is bemutatták. Örömmel fogadtuk határon túli magyar barátainkat is, akik a Dunaszerdahelyen működő testvériskolánkból érkeztek.

A rossz időjárás ellenére sok vendég tért be a Gasztroudvarba, megkóstolták a finom falatokat, közben jókat beszélgettek diákjainkkal, tanárainkkal, így megismerték iskolánkat, milyen szakmai sikereket értek el tanulóink a legrangosabb versenyeken, milyen külföldi és hazai programokban veszünk részt.

Lukácsné Németh Klára igazgatóhelyettes