2017. június 9., 09:31

Az év elején elkezdett képviselői évértékelő sorozatunkat a 10. körzettel fejezzük be. A terület képviselőjét, Pintér Ádámot kérdeztük.

A tavalyi évben milyen változások történtek a körzetében, amely városunk egyik legnagyobb körzete?
Valóban ez a legnagyobb területű körzet, ide tartozik Pismány csúcs környéke, Tyúkosdűlő, Petyina, Derecske és a Pap-sziget környéke, Boldogtanya és a belváros északi része. A körzetben a legnagyobb fejlesztés a csatornázás volt, ami 2015-ben elvileg véget ért, de reményeimmel ellentétben az ezzel összefüggő problémák nem szűntek meg. A városi mérnökökkel már jó néhány területbejárást tartottunk, és igen hosszú hibalista gyűlt össze. A fennmaradt munkákat most próbáljuk a kivitelezővel elvégeztetni a garanciális munka keretében. A vártnál viszont lassabban haladunk, mert a kivitelező vitatja egyes munkák jogosságát.
A csatornázással párhuzamosan elindult a környék úthelyreállításának a tervezése, és ebben kérem a lakosok támogatását, mert a város a csatornázás megemelt uniós támogatásából tervezi a főbb utak rendbetételét és a vízelvezetési problémáinak megoldását, melyhez szükséges a hozzájárulásuk. Készülnek a tervek a Barackvirág, a Csóka és a Berek utca helyreállítására, emellett a város elkezdte a teljes körzet vízelvezetésének a tervezését. A tavalyi év tehát elsősorban tervezéssel és a csatornázási utómunkákkal zajlott.
Ami azért nem kevés, hiszen a csatornázás óriási beruházás volt…
Igen, több mint 700 ingatlant sikerült bekötni a hálózatba, mellyel jelentősen csökkent a terület szennyvízterhelése, javult a környezetvédelmi helyzete. A lakosoknak idén április 30-ig kellett rákötniük az új hálózatra, bízom benne, hogy ezt mindenki megtette, mert aki nem, annak talajterhelési díjat kell fizetnie.

Mennyi idejét vette igénybe a csatornaépítés körüli teendők?
A csatornázás előkészítése 2009-ben kezdődött, maga az építés pedig másfél éven keresztül zajlott. Én egyrészt delegált voltam a csatornázási intézőbizottságban, másrészt, mint a körzet képviselőjét, a város is megbízott a munkák felügyeletével. Jártam tehát a műszaki kooperációs ülésekre, és tartottam a lakosokkal is a kapcsolatot. Az építkezési ideje alatt ez intenzív munkát jelentett, hetente több napot igénybe vett. De remélem, most már hamarosan véget ér, és a lakókkal együtt elfelejthetjük a sok kellemetlenséget, bosszúságot, ami az építkezéssel járt.

Milyen egyéb fejlesztések voltak a körzetben?
Apróbb beruházások voltak ezen kívül: az Irtás utca felső szakaszának javítása nyolcmillió forintért készült el, illetve tavaly elkezdődött Boldogtanyán az Ilona-pihenő rendbetétele. Alapvetően elmondható, hogy a város évről évre többet költ kátyúzásra és közterület-karbantartásra, de a nagy elmaradások miatt egy-két év alatt nem lehet minden hiányosságot pótolni.

A körzetében melyek a legfontosabb feladatok?
A legfontosabb az utak helyreállítása, melyek közül elsőbbséget élvez a Barackvirág út. Erre idén 50 milliós pályázatot nyújtott be a város, de itt a fejlesztést meg kell majd előznie a vízvezeték cseréjének. Elkezdődött az ún. szigetes gyalogátkelőhelyek tervezése a 11-es út északi szakaszán. És idén várható egy izgalmas döntés a kerékpáros híd ügyében a kormány részéről: az EuroVelo kerékpárút fejlesztésével megépülő kerékpáros-gyalogos híd ebben a körzetben, a belvárosi révnél vagy a Határcsárdánál vezet ki majd a Szentendrei-szigetről.
Turisztika fejlesztés lesz a régi hajóállomás melletti csónakház átalakítása pihenőponttá kerékpárosok és kenusok számára a Bejárható Magyarország Program keretében.
Tervezzük a közvilágítás bővítését több helyszínen, mert sok kérés érkezett a lakosoktól, illetve a Járható Szentendréért Program keretében néhány utca idén megújulhat, többek közt a város egyik nagy adóssága az Akácfa utca felső részének javítása, emellett elindul a földutak karbantartására is. Több utca is jelentkezett az 1+1 pályázatra, próbálok segíteni ezeknek a szervezésében.

Hogyan tartja a kapcsolatot a körzetben lakókkal?
Fogadóórát nem tartok, mert amikor volt, nagyon kevesen jöttek el, de e-mailen (pinter.adam@szentendre.hu), Facebookon és telefonon szinte bármikor elérhető vagyok, és így keresnek már elég sokan.

Elégedett a körzetében történt fejlesztésekkel?
Ha rendben véget ér a csatornázási utómunka, és ha a lakók közreműködésével megvalósul a főbb utak rendbetétele, majd akkor. De az még hosszú idő, most igyekszünk az apróbb bosszúságokat okozó problémákat megoldani.

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
csü 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.