2018. március 23., 13:13
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Összeállításunkban városunk tíz körzetének egyéni képviselőjelöltjeit a körzetükben 2017-ben elvégzett fejlesztésekről kérdeztük.

3. körzet: Kun Csaba

Ebben a választási ciklusban körzetemben eddig számos fejlesztés történt, mondhatjuk azt is, hogy ilyen arányú fejlődést még egyik ciklusban sem sikerült elérni. Minden évben történt kisebb előrelépés, de a tavalyi és az idei évben lesz talán ez a leglátványosabb. A körzetben sajnos még mindig van öt földút, de az elmúlt három évben sikerült lakossági összefogással a Nagyváradi utca nagyobb, felső szakaszát szilárd burkolattal és járdával ellátni, valamint a Korona utcát is a helyi 1+1 pályázat keretében leaszfaltoztattuk. A Bimbó utca is elkészült, most kerül átadásra, ez régi adósság volt, hiszen egyetlen olyan útja volt a városnak, ahol közintézmény van, történetesen egy óvoda, és mégsem rendelkezett szilárd burkolattal. A Római sánc utca elejét pályázati forrás bevonásával sikerült felújítani, a felgyűrődött aszfalt az ott lakóknak sok bosszúságot okozott, hiszen ez az egyik legforgalmasabb csomópontja a városnak. Most a sima aszfalton sokkal kisebb zajjal és rezgéssel közlekednek az autók.

Az útfelújítások mellett a járdaépítések területén történt a legtöbb előrelépés, a Járható Szentendréért Program keretében minden évben néhány járda megújult, így a Dr. Nagy Lajos utca alsó szakasza a Református Óvodáig, valamint a legtöbb gyalogos által használt Kálvária út eleje, mely szakasz a korábbi felújításból kimaradt. A Mathiász utcában volt egy veszélyes nyílt árok, melyet befedtünk egy szép járdával a Szatmári és a Pipacs utca között, de az utca elején is megújult a járda a Csabagyöngye utcáig, ahol szintén épült egy új járdaszakasz. A Vasúti villasor külső része – a Szatmári utcától a Harkály utcáig – szintén felújításra került, így megszűnt a balesetveszélyes gyalogos forgalom az úttesten, a gépjárművek szabályosan tudnak parkolni a kialakított leálló sávban is. Épült egy új járdaszakasz a Bolgár utcában, a megépült új lakóháztömb mellett is.

A körzeten átmenő forgalom lassítására több helyen forgalomterelőket szereltünk fel, mit pl. a Nagyváradi, a Tómellék utcában, a Református Óvodánál az aszfalthoz rögzített műanyag forgalomlassítót. Az átmenő teherautó forgalom okozta terhelés csökkentése érdekében a Vasúti villasor és a Római sánc utca, Pomázi út által határolt szakaszon a teherautók átmenő forgalmát megtiltottuk a családi házas övezet nyugalma érdekében.

A Vasúti villasori Spar áruház mögötti parkoló bővítése megkezdődött, és az itt kialakítandó P+R parkoló építés első üteme – a zúzott kő alap lerakása – megtörtént, és hamarosan megkapja az aszfalt borítást is a terület.

Az idei tervek közt szerepel a Vasúti villasor elejének a 11-es úttól az Attila utcáig történő teljes átépítése, felújítása, és ezzel együtt a Spar mögötti parkoló felújítása, rendezése is.

A még meglévő földutak közül a Szofrics utca fog idén megújulni, de néhány leromlott állapotú aszfaltos út kopórétege is cserére kerül, többek közt a Római sánc utcáé is.

A járdák felújítása, építése továbbra is szívügyem, ezért tervezzük többek között a Szatmári utcában is az árok lefedését és a járdaépítést.

A Kálvária téren szemetesek és kutya ürüléktartók kerültek ki a park, a zöld felület tisztántartása érdekében.

A Kőzúzó utcai spotpályán a Dunakanyar SE évek óta fejlesztéseket hajt végre, megújultak az épületek, lelátó épült, a füves pálya TAO támogatásból teljes felújításra került, és most épül egy új nagy műfüves pálya.

A hátsó Pomázi úti elágazáshoz térfigyelő kamerát fogunk felszerelni a közbiztonság és az út szabályszerű használatának ellenőrzése céljából. A Római sánc utcán a Kun utca és a Mathiász utca között egy gyalogos átkelőhely, vagyis zebra tervei készültek el, az engedélyeztetésére várunk. Ez az iskolába járó gyerekek biztonságos közlekedése miatt már régi igénye az ott lakóknak.

Két nagy beruházás folyik a körzetben: a volt TÜZÉP-telep helyén lakóterületi fejlesztés lesz, ezzel együtt járda és parkoló is épül a Vasúti villasor ezen részén.

A körzettel határos ipari-kereskedelmi övezetben félig már elkészült egy összekötő út, mely a Kőfaragó utcát és a Vasúti villasort fogja összekötni. A forgalomterhelés további csökkentése érdekében a Vasúti villasorra a 3,5 tonnát meghaladó teherautókat nem engedjük behajtani.

A HÉV-aluljáró felújítása a Rózsakerti lakosoknak számára is örömet jelentett, ahogy a Postás strandon folyó fejlesztések is.