2022. október 12., 19:45
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Október 12-én tartott ülésén sürgősségi indítványként tárgyalta a testület a V8 uszoda működtetésével kapcsolatos kérdéseket. Szeptemberben úgy döntöttek a képviselők, hogy október végéig biztosan működik az intézmény, és a további sorsáról az októberi ülésen határoznak. A most elfogadott sürgősségi indítvány szerint az önkormányzat december 18-ig biztosítani tudja az uszoda működését a költségvetésben eddig fel nem használt összegek átcsoportosításával.

Fülöp Zsolt azt is elmondta, az önkormányzat és az uszoda felkérést kapott a Honvédelmi Minisztériumtól az energiafelhasználási adatok közlésére. Az önkormányzat a kért adatok mellett részletes tervet is benyújtott az energiafelhasználás racionalizálására. Azóta személyes bejáráson is itt voltak szakemberek, akik áttekintették a helyzetet, illetve a lehetőségeket. A remények szerint sikerül majd olyan megoldást találni, amely biztosítja a december 18-át követően is a további működést. Ez az egész térség számára fontos eredmény lenne, hiszen az északi agglomerációban Esztergomig a szentendrei maradhat az egyetlen működő uszoda.

Ahhoz azonban, hogy december 18. után biztosan működhessen az intézmény, a honvédelmi tárca remélt támogatása mellett szükség lesz egyéb állami támogatásra is. Különösen, hogy az uszoda működtetése a jövőben is jelentős költséget jelent az önkormányzat számára, ezért alapvető feltétel, hogy az önkormányzat is életben maradjon, amihez elengedhetetlen a további állami támogatás.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, az uszoda további működtetését az is nagymértékben segítette, hogy az uszodát használó sportegyesületek és a bérlők is plusz terheket vállaltak. Fülöp Zsolt a szentendreieket arra kérte, hogy napijegy vásárlásával segítsék a közös teherviselést, illetve köszönetet mondott a V8 vezetőjének, hogy hatalmas munkával már mostanáig is jelentősen csökkentette az intézmény költségeit.

Juhász László intézményvezető a honvédelmi minisztériumi megkeresés kapcsán arról beszélt, a szerda délután háromkor megkapott hatoldalas kérdőívet péntek délelőtt 11 óráig kellett visszaküldeni, ami nem volt egyszerű feladat. Délután pedig már jelezték a tárcától, hétfőn az uszodában folytatják a konzultációt. A helyszíni bejáráson meglepte a szakembereket, hogy 150 iskolás gyermek használta éppen az uszodát, amit kifejezett pozitívumként értékeltékek. Juhász László ezt reményt keltőnek nevezte az esetleges minisztériumi támogatással kapcsolatosan.

Laárné Szaniszló Éva képviselő az uszodától kapott adatokat elemezve arról beszélt – bár ő is támogatja az uszoda nyitva tartását – vannak költségek, amelyek drasztikusan emelkednek. Példaként említette, hogy a pénzügyi szolgáltatás januárban 126 ezer forint volt, ami augusztusra 1,2 millió forintra emelkedett, az irodaszer költség 12 ezer forintról 126 ezer forintra, az informatikai szolgáltatás pedig 9 ezer forintről 1,4 milló forintra nőtt. Hozzátette, elfogadhatlan, hogy egyes költségek több mint tízszeresére emelkednek, így „több millió forint plusz költség kifolyik az uszodából”.

Fülöp Zsolt felhívta a figyelmet, a képviselő által emlegetett összeg töredéke annak, amekkora plusz költséget jelent az önkormányzat számára az energiadíjak drasztikus emelkedése, illetve arra kérte, hogy a jövőben mellőzze a közbizalom gyengítésére alkalmas megalapozatlan kijelentéseket. Arra is emlékeztetett, hogy az uszoda korábbi vezetése az önkormányzattal szemben a képviselő által említett összegnél sokkal nagyobb összeget számolt el működési költségként. Hozzátette, ennek fényében érdemes azt vizsgálni, az uszoda vezetője milyen hatalmas munkát végzett a költségek racionalizálásakor.

Juhász László pedig arra hívta fel a képviselő figyelmét, a közölt augusztusi költségadatok azért haladják meg jelentősen a januári adatokat, mert kumulált adatokról van szó, vagyis azok az adott szolgáltatásért ez évben kifizetett halmozott összeget tartalmazzák.

Az előterjesztést egyhangúlag támogatta a képviselő-testület.

A testületi ülésről szóló részletes beszámolóval később jelentkezünk.

(Borítóképünkön Fülöp Zsolt polgármester a V8-ban, interjú közben. Fotó: Bellai László)