2024. június 21., 12:07

Földi-kémiai szúnyoggyérítés lesz 2024. június 25-én (kedd) Szentendrén, a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén a beavatkozást június 26-án vagy 27-én végzik el, ugyanebben az időszakban.

Az országos központi, földi-kémiai szúnyoggyérítés során a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert alkalmazzák. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megbízott kivitelező (Szerocor Konzorcium) és a szakértői konzorcium (Pannon-Bio-Kalibra) álláspontja szerint a készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokra káros, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A méhészeket az önkormányzat értesíti a gyérítés időpontjáról.

Az önkormányzat a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesülettel közösen szorgalmazza a biológiai szúnyoggyérítés alkalmazását. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36. § (2) bekezdése szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell. A klímaváltozás, a globális kereskedelem, közlekedés miatt a szúnyogok egyre több trópusi és szubtrópusi betegséget terjesztenek, és szaporodik az invazív szúnyogfajok száma is. A célzott gyérítésre tehát a járványügyi védekezés miatt szükség van.

A lakosság részére javasolt intézkedések a gyérítés ideje alatt

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Az önkormányzat elkötelezett a biológiai gyérítés mellett

Szentendre Város Önkormányzata is csatlakozott a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezéséhez, amely folyamatosan szorgalmazza a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságánál, hogy a környezetre káros kémiai szúnyoggyérítés helyett a biológiai szúnyoggyérítést alkalmazzák a központi gyérítés rendszerében. A biológiai gyérítéshez azonban a szúnyogtenyésző-helyek feltérképezésére van szükség, a program évek óta folyik. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szúnyoggyérítéssel foglalkozó oldala több más akadályt, nehézséget is felsorol a biológiai gyérítéssel kapcsolatban, így a helyszíni és az időjárási viszonyokat.

Mi tehetünk a szúnyogok ellen?

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék ki vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízfelületeket. Szentendre önkormányzata az utóbbi két évben ingyenes esővízgyűjtő programot szervezett a lakosság körében. Ennek keretében a tartály mellé biológiai szúnyoggyérítő tablettákat is kapnak a jelentkezők, akik cserébe azt vállalják, hogy a tapasztalataikat megosztják az önkormányzattal.