2023. július 3., 11:02
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Földi-kémiai szúnyoggyérítés lesz 2023. július 5-én (szerda) Szentendrén, a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén a beavatkozást július 6-án vagy 7-én végzik el, ugyanebben az időszakban.

Az országos központi, földi-kémiai szúnyoggyérítés során a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert alkalmazzák. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megbízott kivitelező (Szerocor Konzorcium) és a szakértői konzorcium (Pannon-Bio-Kalibra) álláspontja szerint a készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokra káros, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A méhészeket az önkormányzat értesítette a gyérítés időpontjáról.

Az önkormányzat a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesülettel közösen szorgalmazza a biológiai szúnyoggyérítés alkalmazását. A célzott gyérítésre ugyanakkor a járványügyi védekezés miatt szükség van. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36. § (2) bekezdése szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell. A klímaváltozás, a globális kereskedelem, közlekedés miatt a szúnyogok egyre több trópusi és szubtrópusi betegséget terjesztenek, és szaporodik az invazív szúnyogfajok száma is.

A lakosság részére javasolt intézkedések a gyérítés ideje alatt

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Az önkormányzat elkötelezett a biológiai gyérítés mellett

Szentendre Város Önkormányzata is csatlakozott a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezéséhez, amely folyamatosan szorgalmazza a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságánál, hogy a környezetre káros kémiai szúnyoggyérítés helyett a biológiai szúnyoggyérítést alkalmazzák a központi gyérítés rendszerében. A biológiai gyérítéshez azonban a szúnyogtenyésző-helyek feltérképezésére van szükség, a program évek óta folyik. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szúnyoggyérítéssel foglalkozó oldala több más akadályt, nehézséget is felsorol a biológiai gyérítéssel kapcsolatban, így a helyszíni és az időjárási viszonyokat.

Az önkormányzat – Hazai Attila főkertész irányítása mellett – tovább folytatja, a 2021-ben modellvizsgálatként elkezdett biológiai gyérítést két lakóövezetben – a Sztaravodai úton, a temetővel szemben futó és a Vasúti villasoron a Szatmári és Csabagyöngye utca közötti szakaszon lévő vizesárkokban mintegy 1000 négyzetméter vízterületen. Mivel az önkormányzat csak a tulajdonában lévő területeken végeztethet szúnyoglárva-gyérítést földi biológiai módszerrel (ami a város összterületének mindössze 8%-át jelenti), a szúnyoginvázión biológiai módszerekkel csak akkor lehet hatékonyan úrrá lenni, ha ebben a lakosság is aktívan részt vesz.

Mi tehetünk a szúnyogok ellen?

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék ki vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízfelületeket.