2023. augusztus 4., 17:25

Elkészült és véleményezhető Szentendre Fenntartható Energia- és Klímaadaptációs Akcióterve (SECAP). Az akcióterv segíti városunkat a jövőben kulcsfontosságú projektek megpályázásában és elnyerésében.

A nagyobb városok már évtizedek óta komolyan foglalkoznak az éghajlati és környezetvédelmi kihívásokkal. Szentendre vezetése különösen fontosnak tartja ezt, ezért is készült el a Fenntartható Energia- és Klímaadaptációs Akcióterv (SECAP), amelynek segítségével a város energiaellátás biztonsága, illetve a lakosok életminősége javítható a negatív klímahatásoknak (pl. hőhullámok, aszály) ellenállóbb közösségi szolgáltatások segítségével.

„Az az elképzelésünk, hogy 2050-re mindnyájan dekarbonizált és ellenálló városokban fogunk élni, megfizethető, biztonságos és fenntartható energiához való hozzáféréssel” – olvasható a európai polgármesterek klímavédelmi nyilatkozatában. amelyet a szentendrei önkormányzat képviseletében Fülöp Zsolt polgármester is aláírt. A dokumentum szerzői hangsúlyozzák, hogy folytatják az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az éghajlatváltozásra való felkészülést, illetve az energiaszegénység kezelését. A cselekvésbe bevonják a lakosságot is, illetve hálózatot építenek ki polgármester-társaikkal és a helyi vezetőkkel.

Az akcióterv itt tölthető le. Kérjük a szentendrei lakosokat, hogy olvassák el, és véleményezzék azt 2023. augusztus 28-ig. Ezzel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy városunk valós helyzetét jól tükröző, magas minőségű stratégiai dokumentum alapján tervezhessük jövőbeni EU finanszírozású projektjeinket. 

Az e-mail cím, amire véleményeiket várjuk: secap@szentendre.hu