2023. augusztus 4., 17:19
A H5 HÉV agglomerációs szakaszának fejlesztése, a 11-es főút szentendrei belterületi szakaszának felújítása, a Budakalász–Pomáz elkerülő út megépítése, az MO autóút északi szektor előkészítése – felfüggesztve. A Szentendrét és az M10 Pilisvörösvárt elkerülő útról nincs kormánydöntés. Ezt tartalmazza Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár válaszlevele.

Szentendre, Pomáz és Budakalász polgármesterei levélben keresték meg Lázár János építési és közlekedési minisztert, valamint Vitályos Esztert, a választókerület országgyűlési képviselőjét. A polgármesterek a politikusok közbenjárását kérték, hogy egy május 12-én kelt – és számos beruházás leállítását kilátásba helyező – kormányrendelet hatálya alól mentesítsék a régió fontos beruházásait. A héten érkezett válaszlevél tanúsága szerint a politikusok közbenjárása eredménytelen volt.

Az államtitkár – az országszerte elmaradó állami beruházások kapcsán – a sajtóból jól ismert okokkal, az orosz-ukrán háborúval, a rezsicsökkentés megvédésével indokolta a döntéseket.

Sajnálatos módon e a döntések következményeként csak tovább romlanak a régió amúgy is igen rossz közlekedési viszonyai, amiben nem kis szerepe van a kormányzati építésügyi szabályozásnak, amely lehetővé tette az agglomerációs települések túlnépesedését infrastruktúra-fejlesztés nélkül.