2023. június 20., 16:50

Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármestere újabb levelet írt az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, hogy tisztázzák, mely régiós közlekedési fejlesztések valósulhatnak meg az elkövetkező években. Egyelőre ugyanis a korábbi levélváltásokból nem világos, pontosan mely beruházásokat állította le Lázár János miniszter, és melyeket nem.

A régiós fejlesztések, amelyekről szó esik a levelezésből, és amelyek sorsáról korábban és mostani levelükben is érdeklődnek a polgármesterek, a következők:

  • a 11-es főút szentendrei belterületi szakaszának felújítása,
  • a Pomáz és Budakalász közötti elkerülőút megépítése és a 11-es főút M0-ás csomópont és Szentendre közötti szakaszainak felújítása;
  • a H5-ös HÉV felújítása, benne a szentendrei HÉV és Volán pályaudvarok újjáépítése, a pomázi HÉV állomás újjáépítése és a budakalászi HÉV állomás felújítása, valamint az elavult járműpark felújítása;
  • az M0-ás körgyűrű 11-es és 10-es főutak közötti északi szakaszára vonatkozó kiviteli tervek elkészítése;
  • végül a Budakalászi Patakpart Általános Iskola megközelítő út fejlesztése.

A polgármesterek beruházások iránti érdeklődésére május 23-kelt levélben Dányi Gábor miniszteri biztos arról adott tájékoztatást, hogy a régió közlekedési beruházásait nem állítja le a minisztérium. A fejlesztések részleteiről érdeklődő polgármesteri levélre kapott újabb válaszlevélben meglepő módon már az szerepelt, hogy csak az uniós források felhasználásával tervezett beruházások, valamint a tervezési projektek maradtak talpon.

Miután egymásnak ellentmondó információkat közölt a minisztérium, a három polgármester újabb levélben érdeklődött, pontosan mely beruházások indítása várható. „Tudomásunk szerint a H5 HÉV agglomerációs szakaszának felújítása a teljes egészében uniós forrásokból tervezett fejlesztések között szerepel. Kérjük, tájékoztasson arról, hogy a Dunakanyar legjelentősebb közösségi közlekedés-fejlesztése a jelenlegi ismereteink szerint milyen ütemezésben várható ” – írják levelükben.

Az M0 északi szektorának tervezésével kapcsolatban azt vetik fel a levélben, hogy bár az elvileg napirenden van, a miniszteri biztos egy képviselői kérdés kapcsán fenntartását jelezte a már hatósági engedéllyel is rendelkező nyomvonallal kapcsolatosan, illetve közölte, a beruházást felülvizsgálják. Ezért tájékoztatást kértek a tervezett beruházás ütemezésével kapcsolatosan, illetve az összes régiós fejlesztés megvalósításával kapcsolatos kormányálláspontról.