2017. október 5., 08:46

Augusztus elsejével a korábbi – éjszakai és hétvégi – ügyeleti rendszert felváltotta a 0-24 órás ügyelet, vagyis mostantól a nap minden órájában igénybe vehető az ellátás. Ezzel egy időben megváltozott a háziorvosok rendelési ideje is.

Az új szolgáltatásról és a rendelések változásairól dr. Szoltsányi Gábor háziorvost kérdeztük.

Csak sürgősség esetén!

Dr. Szoltsányi Gábor elmondta, hogy nagyon fontos tudniuk a betegeknek, hogy az ügyelet kifejezetten sürgősségi ellátást nyújt. Ez azt jelenti, hogy akut rosszullét, életet veszélyeztető állapot, közterületi rosszullét esetén lehet igénybe venni. Nagyon fontos, hogy ilyen esetekben ne a saját háziorvosunkhoz forduljunk, mert ez időveszteséget jelent, hanem közvetlenül az ügyeletet keressük a 312-650 számon.

„Ezzel a beteg számára fontos és életmentő időt takarítunk meg, nem beszélve arról, hogy a háziorvosnak nem kell a rendelését megszakítania, további kellemetlenséget okozva a várakozóknak. Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy az ügyelet nem helyettesíti a háziorvosi ellátást, nem receptfelírásra való. Tartalmilag nem változott a háziorvosi rendszer: az orvosok továbbra is a korábbi rend szerint látják el saját fekvőbetegeiket” – mondta a doktor úr.

Új rendelési idő

A 0-24 órás ügyeleti ellátással párhuzamosan lehetővé vált a háziorvosok rendelési idejének megváltoztatása annak érdekében, hogy elérhető legyen azoknak is, akik munkájuk miatt a korábbi rendelési időben nem tudtak eljutni az orvosukhoz. Mostantól minden háziorvosnak van egy késő délutáni rendelési ideje. „Hangsúlyozottan kérjük, hogy ezt csak azok a betegek vegyék igénybe, akik a korábbi időpontokban nem tudnak hozzánk eljönni. Igyekeztünk csak kevés módosítást végezni az időpontokban, hogy minél kisebb legyen az eltérés a korábbi, megszokotthoz képest. Elnézést kérünk a betegektől, akiknek az átállás kellemetlenséget okozott, és köszönjük mindenki türelmét. A lakosok a rendelési időkről a város honlapján, a Szentendre és Vidéke újságból, illetve a rendelőnél kihelyezett tájékoztatókról informálódhatnak.”

Három pályázat

A háziorvosi rendelő homlokzata egy uniós pályázatnak köszönhetően 2015-ben megújult: kicserélték a nyílászárókat és szigetelték az épületet. Idén az ügyeletnek helyet adó épületrészben önkormányzati forrásból korszerűsítették a vizesblokkot, és akadálymentes mosdóval látták, illetve átalakították a pihenőhelyiséget. Nemrégiben felújították a járdát a patakparti oldalon, illetve a bejárati kapukat. A külső felújítások után viszont szükség lenne a belsőre is, mert az épület már nagyon rossz állapotban van, energia-ellátórendszere elavult.

„Reményünk van arra, hogy egy pályázat segítségével sor kerülhet az épület belső megújítására is: víz- és fűtéskorszerűsítésre, valamint a helyiségek számának növelésére. Három, egymással összefüggő pályázat fut egyszerre: a felújításra, a praxisfejlesztésre és az egészségfejlesztésre. Sikeres pályázat esetén az ügyelet más helyszínre való költözésével és némi átalakítással a mostani hét helyett kilenc rendelő, illetve gyógytorna- és egészségfejlesztő terem szolgálná a betegek nagyobb kényelmét és jobb ellátását” – mondta dr. Szoltsányi Gábor.

Változások a rendelési időben

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 01

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 01

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.