2018. január 15., 16:56

Bűnmegelőzési felhívás: zárjuk az ajtókat!

Az elmúlt napokban a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén előfordult, hogy gépkocsiból próbáltak meg eltulajdonítani, illetve tulajdonítottak el értékeket.

A gépjármű utasterében hagyott táska, pénztárca, mobiltelefon, vagy más elektronikai eszköz kedvelt célpontja az elkövetőknek.

A Szentendrei Rendőrkapitányság kéri a lakosságot, hogy értékeiket ne hagyják őrizetlenül a gépkocsi utasterében, hanem lehetőleg vigyék magukkal, vagy – amennyiben arra nincs lehetőség – helyezzék el a csomagtartóban. Így elkerülhetik, hogy gépjárműveiket az értékek eltulajdonítása érdekében feltörjék, megrongálják.

Fokozottan ügyeljenek arra is, hogy a járművet zárják be még akkor is, ha rövid időre vagy csak kis távolságra hagyják el gépkocsijukat. Az ajtókat nem elegendő a kulcs vagy távirányító használatával bezárni, hanem ellenőrizni is szükséges, hogy ténylegesen valamennyi ajtó bezáródott-e. Ügyeljenek arra is, hogy az ablakok felhúzott állapotban vannak-e. A táskát, telefont akkor se hagyják az autó nyitott utasterében, ha épp a csomagtartóban pakolnak, mert egy óvatlan pillanat is elegendő ahhoz, hogy eltulajdonítsák az elöl hagyott értékeket.

A családi házak tulajdonosai, pedig fokozottan ügyeljenek arra, hogy a kertben, udvaron leparkolt gépkocsit zárják le, továbbá a kerékpárokat, kerti munkagépeket se hagyják éjszakára lezáratlanul az udvarban.

Baleset-megelőzési felhívás

Közlekedjünk az időjárásnak megfelelően!

Az időjárási változásokra a legtöbb ember érzékeny. Az életkor előre haladtával egyre érzékenyebben reagálunk a frontokra, az időjárás-változásokra. Ennek oka, hogy idősebb korban a belső folyamatok lassabban játszódnak le, a test már nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, mint korábban. Alvási zavarok, idegesség, kimerültség, feledékenység, levertség, depresszió, szív- és keringési zavarok, szédülés és légzési problémák léphetnek fel.
A melegfrontra érzékenyek alapvetően ingerlékenyek, fáradékonyak, kábultak, magasabb a pulzusszámuk, emelkedhet a vérnyomásuk, s ez a közúti balesetek gyakoriságára is hatással van (önuralom elvesztése, illetve meggondolatlan, agresszív, durva szabályszegések elkövetése stb.). Ezért melegfront idején az átlagosnál nagyobb türelemre, óvatosságra, s az önuralom megtartására van szükség a balesetek elkerülése érdekében.
Ezzel szemben a hidegfront megérkezése nyugodtabbá, feszültségmentessé teszi az emberi pszichét, csökken az ingerlékenység, lelassulnak a reflexek, s az állandó álmosságérzet, valamint a fejfájás, nehézkes gondolkodás is gyakori jellemzők. Mindezek következtében hidegfront esetén gyakoribbak azok a közúti balesetek, melyek az emberi figyelmetlenségre, a hibás helyzetfelismerésre, a késedelmes reakciókra vezethetők vissza.
A közlekedési balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az időjárási változások, a meleg- és hidegfront hatásaival, s mindenkor ennek tudatában közlekedjünk.
A passzív biztonsági eszközök – alapvetően a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer, bukósisak, védősisak stb. – használata kiemelten fontos a közúti tragédiák megelőzése céljából.

Volt élettársához kívánt bejutni

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott V. Imre 47 éves pomázi lakos ellen magánlaksértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a pomázi férfi 2017. december 16-án az esti órákban összevitatkozott a volt élettársával, melynek hatására a nő azt kérte tőle, hogy hagyja el a tulajdonát képező házát. A férfi mivel nem ment el, a hölgy segítséget kért a rendőröktől, aki a kiérkező járőrök megérkezését követően elment a sértett ingatlanjából.

V. Imre ezt követően, másnap éjszaka ismételten megjelent a volt élettársa lakásán, az udvarára jogtalanul bement, majd ott a bejárati ajtón dörömbölt, és kiabált. A hölgy az ajtót nem nyitotta ki, ezért a férfi ököllel betörte a bejárati ajtó mellett található egyik ablaküveget.

A szentendrei rendőrök a 47 éves pomázi férfit gyanúsítottként hallgatták ki, az ellene, magánlaksértés bűntett miatt folytatott eljárást a vizsgálók a napokban befejezték és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

Láncfűrészt lopott

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott H. Renáta 31 éves pomázi lakos ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 31 éves nő 2017. november 29-én a késő délutáni órákban egy pomázi ingatlan udvarára a kerítésén átmászva bement, majd a nyitott kazánházból eltulajdonított egy benzines láncfűrészt.

A szentendrei vizsgálók H. Renátát gyanúsítottként hallgatták ki, az ellene lopás vétség miatt folytatott eljárást a napokban befejezték és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

Szentendrei Rendőrkapitányság

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
hét 15

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 15

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
hét 15

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
hét 15
hét 15

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
hét 15
hét 15
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
vas 28
vas 28