2022. május 3., 14:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A vashíd jobb parti pillérét alábetonozással erősíttette meg az önkormányzat. Természetvédelmi szakvélemény alapján helyreállították a patakmedret is. Május 3-án megtörtént a műszaki átadás-átvétel. 

Két munkafázisban mintegy négy köbméter beton aláinjektálásával erősítették meg a Vashíd jobb parti pillérét. Az alábetonozás térfogatnövelő adalékanyagot tartalmazó, köznyelven „duzzadó” betonnal, pumpálásos technológiával történt. Az első munkafázisban a mixerautó 28 méteres gémjét bravúrosan kezelő gépkocsivezetőnek köszönhetően nem volt szükség sem a híd, sem az utca lezárására. A munka második szakaszában összesen két órára zárták le az átkelőt.

Egy híd jelentős beavatkozás lehet a patak élőhelyének világába – gyakorlatilag megbontja, kettészakítja annak egységét. Egy hídfelújítási munka még inkább megzavarja az élővilágot. Ezért a Bükkös-patak János utcai híd körüli szakaszára a híd és a meder műszaki védelmére olyan átfogó terv készült, mely a természetvédelmi szempontokat figyelembe veszi. Már a pillérmegerősítés során szükségessé vált beavatkozásokat is a kíméletesség jegyében tervezték meg. A munkálatok idejére a két ágon futó patak pillér melletti ágát eltorlaszolták, hogy a betont a pillér alá tudják pumpálni. A két ág közötti, élőhelyet változatossá tevő kavicszátonyt és mély medencét nem bontották el. A mederbiztosításra vonatkozó további tervek is próbálják ezt a drasztikus beavatkozást megelőzni.
A pillér alábetonozása után a munkaterületet úgy alakították vissza, hogy minél természetközelibb lehessen, mely célt a nagyobb vízhozam segíteni fogja. A kíméletes beavatkozás célja, hogy a beavatkozás minél inkább megőrizze természetes voltát, és a vízfolyás medre hosszában átjárható legyen a vízi élőlények számára. A Bükkös olyan ritka halfajoknak ad otthont, mint a fokozottan védett kárpáti márna, a védett kövicsík és dunai küllő, de szép számmal akad fejes domolykó, és él a patakban szintén védett kövi rák is. A patakpart – belvároson kívüli szakaszának – természetközeli állapotát sikerült megőrizni. A patakmente 1993 óta helyi védettséget élvez: óvva a gyorsan növő, viszonylag hosszú életű enyves égeres erdősávot a parton, és a számtalan védett élőlényt.

A kivitelezés több mint 2,5 millió forintba került. A rekonstrukció a tervek szerint a híd környéki partoldal megerősítésével folytatódik.

A környék beépítésével a járműforgalom jelentősen megnövekedett, a csúcsidőkben gyakran egymást érik a gépkocsik a hídon, a hidat azonban nem ekkora forgalomra tervezték. Ha a forgalom változatlan ütemben növekszik, a híd további megerősítése elkerülhetetlen lesz.