2022. június 12., 15:11
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ingyenes azbesztmentesítési pályázatot hirdetett az NHKV Zrt. 2022. június 20. és augusztus 22. között jelentkezhetnek azok a háztartások, amelyeknek ingatlanján még található azbeszt, és azt szállításra kész állapotba hozzák. Azért érdemes megszabadulni a rendszerváltás előtt épített sok épületben megtalálható építőanyagtól, mert az azbeszt súlyosan egészségkárosító, az azbesztszálak belégzése akár tüdőrákhoz is vezethet.

A város jelenlegi vezetése kiemelten fontosnak tartja, hogy a természet- és egészségkárosítás ellen fellépjen. A levegő szennyezésének csökkentése érdekében támogatja a környezetkímélő fűtési módozatok elterjesztését. A témában írt egyik cikkünkben az Otthonteremtési Program egyik kiemelt pontját, az Otthonfelújítási Támogatást, annak lehetőségeit ismertettük. A második részben pedig az Európai Unió Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) – röviden helyreállítási alap – támogatásából, valamint a magyar költségvetésből finanszírozott lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat részleteiről írtunk.

Ezúttal a súlyosan egészségkárosító azbeszt elszállításának lehetőségére kiírt pályázatra szeretnénk felhívni a szentendreiek figyelmét. A pályázati kiírás az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. honlapján olvasható. A június 20-án induló és augusztus 22-ig tartó pályázattal nem pénzbeli támogatás nyerhető el, hanem ingatlanonként legfeljebb 300 négyzetméter azbeszthulladék elszállítására szerződhet az ingatlan tulajdonosa. A nyertes pályázók ingatlanjáról az NHKV Zrt.-vel szerződött vállalkozás elszállítja és ártalmatlanítja az azbeszthulladékot. A támogatáshoz a pályázónak nem kell önerőt biztosítania.

Minden olyan háztartás, illetve a természetes személyekkel egy tekintet alá eső, rezsicsökkentésre jogosult beadhatja támogatási kérelmét, amely rendelkezik hulladékszállítási szerződéssel és vevőazonosítóval, továbbá nincs díjhátraléka.

A támogatási kérelem kizárólag digitálisan adható be az NHKV Zrt. honlapján a https://nhkv.hu/azbeszt címen.

Az alábbi dokumentumok szükségesek a pályázat benyújtásához:
– színes fotódokumentáció (1 db közeli és 1 db távoli fotó) az elszállítandó azbeszthulladékról, amelyek jól kivehetően, egyértelműen szemléltetik az azbeszthulladékot, file formátum: bármilyen képformátum (pl. jpg/jpeg, png), legfeljebb 5 MB méretig fotónként;
– kitöltött és aláírt kötelező nyilatkozatok (minimum 1 db);
– kitöltött és aláírt nyilatkozat tulajdonjogról (1 db);
– opcionális – kitöltött és aláírt Meghatalmazás;
– opcionális – kitöltött és aláírt Gondnoki nyilatkozat;
– legutolsó elszámolási időszakra vonatkozó hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjfizetési számla minden oldala, amelyet kézhez kapott a pályázatban érintett ingatlan tulajdonosa.

Az azbesztet jellemzően tetőn (palatető), kerítésben, víz- és lefolyóvezetékben, homlokzatok burkolásában, esetleg válaszfalak építésére használták a múlt század második felében, de másutt is előfordulhat.

Az azbesztet azért érdemes mielőbb eltávolítani, mert az időjárás és a légszennyezés károsítja, sérülhet a felülete. A felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik, akár tüdő- vagy gégerákot is okozhat hosszabb időn keresztül történő belégzése. Ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet. Épületek bontásakor törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést. Az Európai Unió célja, hogy Európa 2023-ra azbesztmentessé váljon.