2017. június 28., 07:55

Június 20-án a pismányi ABC melletti parkolóban tartottak fórumot Négyessy Katalin, a körzet képviselője, Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Kolozs János városi főmérnök és Nagy Attila kabinetfőnök részvételével. A fórum legfontosabb témája a hamarosan újjáépülő kishíd, a közösségi együttélés problémái illetve a környék közlekedésének a kérdése volt.

Út- és járdaépítés

A járda hiányára panaszkodtak a lakosok a Barackos út elején, az Egres úton és a Fiastyúk utcákban. Szerintük nagy gond, hogy a pismányi beépítéssel nem tartott lépést vízelvezetés, és ma már nincs természetes lefolyása az esővíznek. Nagyon sok ingatlanról szabálytalanul kivezetik a csapadékvizet.  Ez sok helyen okoz gondot, például a Barackos úton, ahova több meredek keresztutcáról is lefolyik a víz, de évtizedek óta probléma az Egres úton, a Remény utcában, az Üstökös utcában. A Törökvölgyi utca alján a hídnál megáll a víz, befolyik a telkekre, garázsokba.

Kolozs János elmondta, hogy a Barackos úti járda építése napirenden van, már kértek árajánlatot a járda egységesítésre, pótlására.

A polgármester elmondta, hogy miután a 2,9 milliárdos uszodatartozást az állam átvállalta, évi 300 millió Ft-ot tudnak már ebben az évben az útépítési programra fordítani, a tervek szerint jövőre már 400 milliót. A saját forrás mellé igyekeznek pályázat útján is pénzt nyerni, jelenleg is várják egy 150 milliós pályázat eredményét. Hozzátette, hogy az idei fejlesztési tervekben szerepel az Üstökös utca aszfaltozása, az Orgona utca rendbe tétele, a Törökvölgyi út alján a vízelvezetés megoldása, a patak karbantartása a Repkény–Szélkerék utcáknál, valamint folyamatban van a vízelvezetési tanulmány elkészítése.

Kolozs János ismertette az Egres úti fejlesztés sorrendjét. Az I. ütemben a hidat építik át, ezzel együtt egy 100 méteres utat is építenek járdával. A kivitelezés júliusban kezdődik, és határideje 100 nap. A II. ütemben, a jövő évben építik át az Egres út – 11-es út kereszteződését, ahol ún. simuló sávot alakítanak ki, hogy lámpa nélkül lehessen jobbra kanyarodni. A III. ütemben építik meg az Egres úti járdát a hídtól a 11-es útig tartó szakaszon.

Közlekedés

A lakók sűrűbb buszjáratot szeretnének a jelenleg kétóránként közlekedő helyett, és kérték, hogy igazítsák a HÉV-menetrendhez. Kérték tükör elhelyezését a Nap és a Fény utca sarkán, illetve 30-as sebességkorlátozó tábla kihelyezését a Barackos úti kanyarnál, de felmerült, hogy az egész hegyen szükség lenne a 30-as sebességkorlátozásra.

Kérték az Eper utcában a jelenlegi használhatatlan fekvőrendőr megszüntetését. Szükség lenne a 11-es főútra kivezető szakasz bővítésére, és kiegészítő lámpára a jobbra kanyarodás lehetővé tételére. A Barackos és a Cseresznyés út aljára kamera felszerelését kérték, mert sokan nem tartják be az egyirányú közlekedési rendet.

A pismányi közlekedés nagy hiányossága a lakók szerint, hogy sok helyen fel lehet menni a hegyre, de csak egy helyen lehet lejutni. Vitát váltott ki a Barackos út kétirányúsítása. Egy Egres utcai lakos szerint igazságtalan, hogy a Törökvölgyi és az Egres út vezeti le az egész pismányi forgalmat, és nem értette, hogy miért csak rövid időre nyitották meg a Barackos utat a kétirányú forgalomnak, amikor ott biztonságosan, lámpás kereszteződésnél lehet kihajtani a 11-esre. Egy Barackos úti lakos szerint viszont az út alkalmatlan arra, hogy kétirányú forgalmat elvezessen, és hiányzik a járda is.

Többen javasolták, hogy a Skanzen felé kellene elvezetni a forgalmat, és felmerült a Cseresznyés út egyirányúsításának a lehetősége is.

A lakók kérdezték, hogy megvannak-e a tervek a híd átépítésének idején a közlekedési rend átszervezésére, a terelőnek kijelölt út jó állapotban van-e. Kérték, hogy forgalmi rend megváltoztatásának előkészítő fázisába vonják be őket.

A polgármester elmondta, hogy a Barackos utat csak a járda megépítése után kétirányúsítják, Kolozs János pedig hozzátette, hogy az ott lakók kérésére állították vissza az egyirányú rendet, ami ideiglenes jelleggel működött volna az építkezés ideje alatt. Elmondta, hogy 2019-re van betervezve az Egres és a Sztaravodai közötti összekötő út megépítése, ami jelentősen enyhít majd az utcák terhelésén. A Barackos út alján a kamera felállítása szerepel a tervek között, a Magyar Közút pedig nem támogatta kiegészítő lámpa elhelyezését az Eper utcánál.

Köztisztaság

Ebben a körzetben is gondot okoznak a kerítéseken kívülre, tehát közterületre ültetett növények, amelyek nehezítik a közlekedést. Kérték az önkormányzat segítségét a Málna–Törökvölgyi utca sarkán a sövény megnyírására, mert már nem lehet kilátni az útra. Jelezték, hogy a buszmegállók szemetesek, és kérték a Sztaravodai úton, a Skanzenbe vezető ösvény rendben tartását.

A polgármester elmondta, hogy éppen a Barackos úton kezdték meg a felszólítások kiküldését az ingatlantulajdonosoknak a járdák rendbetartására. Az ösvény karbantartása is megtörténik: lekaszálják, utána pedig gyomirtózzák a területet.

Egyéb témák

  • A lakók nehezményezték, hogy a környéken mindenhol többlakásos házak épülnek. Szerintük Pismány túlságosan beépült, korlátozni kellene az építési engedélyeket. A polgármester elmondta, hogy az új építési szabályzatban korlátozták a beépíthetőség mértékét, de kártérítés nélkül nem lehet visszavonni építési jogokat.
  • A lakók kérdezték, hogy van-e még olyan városi rendelet, ami kötelezi autósokat, hogy álljanak be az udvarokba, mert a ház előtt parkoló autók sokszor akadályozzák a közlekedést.
  • Szóvá tették, hogy a Barackos út átszámozása nem volt logikus, mert egy ház miatt kellett megváltoztatni az összes házszámot.
  • Jelezték, hogy rossz állapotban van az Eper utca melletti patakátjáró, ami átvezet a 11-es út alatt a Mandula utcába.
  • Felmerült a HÉV környékének rendezése, illetve javasolták, hogy a volt jegyirodát nyissák meg váróteremnek. A polgármester elmondta, hogy már vannak tervek a felújításra, de ennek jelentős a forrásigénye, és nem önkormányzati területről van szó.
  • A lakók jelezték, hogy a Városi házirend kiváló, de be is kellene tartatni, illetve az egyik lakó hiányolta, hogy a zaj elleni rendelet csak közterületre vonatkozik, pedig gyakran magánterületen is hangoskodnak, és kérdezte, hogy ilyen esetben kinek lehet szólni. A polgármester elmondta, hogy a zajjal kapcsolatos bejelentéseket a rendőrségnek lehet megtenni.

A lakók panaszolták az éjszakai kutyasétáltatást, mert ilyenkor az összes kutya hangosan ugat és a nyitott ablakok miatt nem lehet aludni.

  • Kérték, hogy a Szentendre és Vidéke lapban jelenjenek meg rendszeres tájékoztatók a városi házirendről, az ebtartás szabályairól.
« 2023. október » loading...
h K s c p s v
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
vas 01

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 01

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.