2023. augusztus 15., 15:20

Több évtizede tervezik a váci híd megépítését, de egyelőre még a nyomvonalról folynak a viták, és legfeljebb a tervezéshez elegendő forrás áll rendelkezésre. A Magyar Narancs cikkében Fülöp Zsolt polgármester elmondta, az érintett települések bevonása nélkül nem szabad megépíteni a hidat, és reményét fejezte ki, hogy elkészültével csökkenhet a 11-es út forgalma.

A szentendreiek hétköznapjait leginkább a közlekedési problémák, a 11-es főút szinte folyamatos zsúfoltsága keseríti meg. Egyes vélemények szerint a régióban Vác környékén épített, a Duna fölött átvezető híd segíthetne a 11-es út zsúfoltságán, a pesti oldalra irányuló forgalom elvezetésével. Az önkormányzati választás közeledtével az Építési és Közlekedési Minisztérium ismét elővette a híd megépítésének hetvenes évek óta létező gondolatát, és leporolta azt.

A Magyar Narancs cikkében feleleveníti, hogy az elmúlt majd öt évtizedben hányszor vették elő az elképzelést, illetve hogy miért nem valósult meg mostanáig. Legutóbb 2020-ban karolta fel az ötletet Rétvári Bence. A térség jelenlegi országgyűlési képviselője az akkor még létező Innovációs és Technológiai Minisztériumnak írt levelében érdeklődött a beruházásról, majd a kedvező választ követően Orbán Viktor támogatását kérte.

Az alábbi képen a híd látványterve látható – a kép forrása az Iho.hu:

Kiderült, hogy az akkor még szintén létező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. két variációban gondolkodott. Az egyik szerint Vác belvárosán, a másik szerint a város északi területén fekvő Iskolavárosnál vinnék át az autóforgalmat. Az önkormányzat érhető módon mindkét ötletet elutasította, különösen, hogy azok sem a Helyi Építési Szabályzattal, sem a város Integrált Településképi Stratégiájával nem egyeztethetők össze.

További gondot jelent, hogy a Szentendrei-sziget jelentős része vízbázisvédelmi terület, azaz nem bolygatható meg. Az érintett önkormányzatok az eddig megismert elképzeléseket nem támogatják. Akadnak olyan vélemények is, amelyek szerint nincs értelme a híd megépítésének, többségük azonban támogatná a megfelelő helyen építendő hidat.

A lap megszólaltatta Fülöp Zsolt polgármestert is, aki elmondta, a szentendreiek örülnek minden olyan megoldásnak, amely enyhíti a 11-es út zsúfoltságát. Azt is hozzátette ugyanakkor, a nyomvonalról nem szabad dönteni az érintett települések véleményének mellőzésével. A lap kérdésére az Építési és Közlekedési Minisztérium közölte, jelenleg a beruházás előkészítése folyik, környezeti hatástanulmány készül, illetve Vác és Tahitótfalu önkormányzatának bevonásával keresik azt a nyomvonalat, amely elkerüli az össze problémás helyet. A tárca válaszából az is kiderül, hogy jelenleg csak a tervezéshez szükséges forrás áll rendelkezésre.