2023. augusztus 24., 14:26

Lázár János, az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetője levélben erősítette meg Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár augusztus elején érkezett levelében foglaltakat. Az akkori közlés szerint H5 HÉV agglomerációs szakaszának fejlesztését, a 11-es főút szentendrei belterületi szakaszának felújítását, a Budakalász–Pomáz elkerülő út megépítését, az M0 autóút északi szektor előkészítését a kormány felfüggesztette, a Szentendrét és az M10 Pilisvörösvárt elkerülő útról pedig még nincs kormánydöntés.

Lázár János levelében lényegében megerősítette az államtitkár által korábban közölteket. A 11-es főút Szentendre belterületi szakasza felújításának kivitelezésére a közbeszerzési eljárást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiírta, de az eljárás csak akkor indítható, ha rendelkezésre áll majd az ehhez szükséges forrás.

A 11-es főút és a 1111. számú utak közötti, Budakalász–Pomáz elkerülő út engedélyezési és kivitelezési tervei elkészültek, az engedélyek rendelkezésre állnak. A kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult. A miniszter szerint egyelőre gondot jelent, hogy a pomázi helyi építési szabályzat módosítása még zajlik, így nem állnak rendelkezésre a területszerzéshez szükséges tervek.

Az M0 autóút 10-11. számú főutak közötti szakaszának építési engedélyei rendelkezésre állnak, azok érvényességi idejének meghosszabbítása folyamatban van. Ezzel a beruházással kapcsolatosan a miniszteri levél nem közöl további részleteket, a korábbi, államtitkári levélből azonban kiderül, hogy a további előkészítési (kiviteli tervezés, területszerzés, területelőkészítés, régészeti feltárás), valamint kivitelezési feladatairól még nem született döntés, ahogy a források biztosításáról sem.

A régiós polgármesterek által kért, a Budakalászi Patakpart Általános Iskolát érintő útfejlesztésről annyit közölt a miniszter, hogy az nem ismert előtte.

A H5 HÉV vonal korszerűsítése ügyében az elkészült tervek engedélyeztetése jelenleg folyik, a kiviteli terv és kiviteli tenderdokumentáció várhatóan a jövő év első negyedében készül el. A miniszteri levélben ugyan nincs szó róla, de Nagy Bálint államtitkár korábban azt közölte, a kivitelezés előkészítése akkor indulhat, ha a kormány úgy dönt, rendelkezésre bocsátja a beruházáshoz szükséges forrást.

Levele végén Lázár János közölte, első körben a keretprogramot állítják össze az érintett minisztériumok, majd ezt követően születik döntés a konkrét beruházásokról. A miniszter hozzátette, megérti a hozzá forduló polgármesterek levelében szereplő fejlesztések szükségességét, de a végleges projektlista összeállításáig türelmet kér.

(Borítókép: Isza Ferenc / Szentendre.hu)