2023. április 4., 16:44
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Évtizedes ígéretek és megállapodások ellenére nem készült még el sem az Északi elkerülő út, amely 1108. és 1111. sz. utakat a 11-es főúttal kötné össze, sem az M0 autóút következő, a 10-es főútig tartó szakasza. Szentendre és a régió települései azért várják ezeket a beruházásokat, mert megépítésük jelentősen csökkentené a településeken átmenő forgalmat, és az ezzel járó környezetszennyezést. A városvezetés támogatja a kezdeményezést. 

Az ügyben a legújabb fejlemény, hogy miután tavaly nyáron a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) forráshiány miatt érvénytelennek nyilvánította az elkerülő út kivitelezésére kiírt tendert, tavaly decemberben a NIF Zrt. lezárta az M0 autóút évek óta húzódó tervezési tenderét, eredményt hirdetett és megkötötték a szerződést. 

A megállapodás azonban csak akkor lép hatályba, ha rendelkezésre áll a tervek elkészítéséhez szükséges 4 milliárd forintos forrás 2023 júniusáig. Az összeget azonban mostanáig nem biztosította a kormány. Amennyiben erre nem kerül sor idén júniusig, úgy tovább csúszhat az amúgy is nagy késésben lévő beruházás, hiszen még a finanszírozás azonnali rendelkezésre állása esetén is legkorábban 2027-2028-ban lehetnek készen a tervek, és csak azt követően indulhatna meg a kivitelezés.

Tavaly nyáron Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármestere közös nyilatkozatban állt ki az elkerülő út megvalósítása mellett, illetve Göbl Richárd, Budakalász polgármestere levelet írt Lázár János építésügyi és közlekedési miniszternek, amelyben azt szorgalmazta, hogy a döntéshozók biztosítsák a  az M0 gyorsforgalmi út 11-10. számú főutak közötti északi szakasz tervezéséhez szükséges pénzügyi fedezetet. 

Miután mindkét beruházás ügye az ígéretek és megállapodások ellenére évtizedek óta húzódik, Budakalászon civil kezdeményezés és aláírásgyűjtés indult a beruházások mielőbbi megvalósítása érdekében. 

Az akciót kezdeményező 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület kiadványában részletesen ismerteti a beruházásokkal kapcsolatos helyzetet.

A támogatók az alábbi linkre kattintva írhatják alá a petíciót: https://www.peticiok.com/m0_elkerulo_2011egyesulet_budakalasz

(Borítóképünk illusztráció, részlet a Budakalász és Óbuda határára tervezett viadukt tervéből. Forrás budakalasz.hu)