2016. június 9., 07:39

Bűnmegelőzési felhívás – a trükkös bűncselekmények megelőzése érdekében –

Az elmúlt időszakban több olyan feljelentés érkezett a Szentendrei Rendőrkapitányságra, miszerint ismeretlen tettesek valamely szolgáltató munkatársának adták ki magukat, így bejutottak az ingatlanokba és bűncselekményt követtek el az ott lakók sérelmére. A hasonló esetek megelőzése érdekében, néhány jó tanáccsal szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét.

  • A gyakori elkövetési mód, hogy a tettesek magukat áram-, gáz- vagy egyéb közszolgáltató munkatársának adják ki magukat és ezzel a megtévesztéssel bebocsátást nyernek a sértett lakásába. Előadják, hogy az ügyfél számláján túlfizetés van, ezért visszatérítés jár neki. – Készpénzzel kívánnak fizetni, azonban megfigyelik, hogy a sértett honnan veszi elő a pénzét, melyet később megpróbálnak eltulajdonítani.
  • Hasonló módszerrel dolgoznak azok, akik arra hivatkozással jutnak be az ingatlanba, hogy valamely mérőórát vagy egyéb berendezést meg kell vizsgálni, javítani. Mikor egyikük ezzel az ürüggyel bejut a lakásba, jelzést ad társának és közben szerelési munka színlelésével eltereli a sértett figyelmét. Társa ezalatt észrevétlenül bemegy a lakásba, felkutatja és eltulajdonítja az ott található készpénzt, értéktárgyakat.
  • Másik gyakori eset, amikor az ismeretlen tettesek szintén valamely közszolgáltató munkatársának adják ki magukat és a sértettet felszólítják, hogy a mérőóra cseréje szükséges, amelynek költségét a helyszínen kell kifizetni.

A Szentendrei Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben olyan személyek keresik meg Önöket, akik valamely szolgáltató alkalmazottjának adják ki magukat, kérjék el a szolgálati igazolványukat. A szakembereket minden esetben arcképes igazolvánnyal látják el. Az igazolványon szereplő adatok alapján, telefonon érdeklődjenek a szolgáltatónál, hogy valóban az ő alkalmazottjuk kereste-e fel Önöket és valóban az általa hivatkozott okból.

A fentieket megfogadva sokat tehetnek vagyontárgyaink biztonságáért! Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. Amennyiben lehetőség van rá, akkor próbáljanak meg minél több jellemző dolgot megjegyezni a tettesekről, esetleg az általuk használt járműről, amely később nagyban segítheti a nyomozást végző rendőrök munkáját.

Magánlaksértés miatt indult eljárás

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya nyomozást folytatott magánlaksértés bűntett  elkövetésének megalapozott gyanúja miatt H. Miklós 48 éves szentendrei lakos ellen.

A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi 2015. november 03-án az esti órákban megjelent egy tulajdonában lévő szentendrei ingatlannál, hogy ott az albérlőjétől az elmaradt lakbérét és költségeit követelje. A kiadott  lakrészbe a férfi az albérlő beleegyezése nélkül erőszakkal, egy balta használatával az ajtókat megrongálva, azokon keresztül bejutott, majd az ott tartózkodó albérlőt fojtogatni kezdte.

H. Miklós ellen a vizsgálók a nyomozást a napokban befejezték és a bűncselekmény miatt vádemelési javaslattal éltek az illetékes ügyészségen.

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
vas 24

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 24

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
vas 24

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.