2017. augusztus 22., 10:04
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Pilis Tekerő kerékpáros kalandtúra egyik állomása a pomázi Magyar Vár Tábor.

Pomáz a festői szépségű Pilis-hegység főváros felőli kapuja. A Pilis legnagyobb területű települése, amely korábban járási székhely volt. Pomáz öt nemzetiség kulturális gyökereivel rendelkezik, lakossága túlnyomórészt Budapesten dolgozik, dinamikusan fejlődő agglomerációs település. Sok közéleti embernek adott otthont. A Pomázon valaha élt tudósok, művészek, sportolók, kutatók közül a leghíresebb Nikola Tesla, a később Amerikában tevékenykedő feltaláló.

A Pilisi Tekerő pomázi állomása a város déli határát alkotó Majdán-fennsíkon található Magyar Vár Tábor. A 250.000 m 2 -es tábort üzemeltető Magyar Vár Alapítvány célja egy kulturális szabadidőpark létrehozása, amelyben a mai kor számára is érdekesen, ugyanakkor hitelesen kívánja bemutatni a magyarság kultúrtörténeti értékeit. Ennek fizikai megvalósítását – élethű rekonstrukcióként – egy középkori vár megépítésében képzelik el, amelyet középkori építészeti módszerekkel, lépésről-lépésre szeretnék megvalósítani.

Annak érdekében, hogy a leendő szabadidőpark élettel teljen meg, egy sor kulturális illetve
sportegyesületnek ad tevékenységeikhez teret, helyszínt. Itt működik a több Európa-bajnokot
kinevelő Némethy Lovas-íjász Akadémia, több népművészeti, népzenei illetve néptánc együttes. Legkiemelkedőbb rendezvényei az immár 16. alkalommal megtartott „Kárpát-medence Határok Nélkül” elnevezésű tábor, amelyre szerte a Kárpát-medencéből több száz néptáncos fiatal érkezik, de egész nyáron folyamatosan népzenei és néptánc táborok, és táncházak helyszíne a Magyar Vár Tábor. Több ezren látogatnak fel a 11 éve megrendezésre kerülő Pomázi Lovas Majálisra, amely a pilisi Dunakanyar egyik legnagyobb lovas rendezvényévé nőtte ki magát. Már nem csak a pilisi lovas tanyákról érkezik a több mint száz versenyző ló és lovas, hanem az ország távolabbi részeiről is.
A Magyar Vár Alapítvány ajánlotta fel területének egy részét Pomáz Város Önkormányzatának, hogy az 1110 éve lezajlott dicsőséges Pozsonyi csata emlékére, a honfoglaló, királyi házat alapító Árpád-vezér mindeddig egyetlen lovas szobrát felállítsák. Az Árpád-kilátó teraszról nagyon szép panoráma nyílik a pilisi hegyekre és Pomáz városára egyaránt. A Magyar Vár Alapítvány lovaglási, íjászati és középkori játékok lehetőségével, valamint a hagyományos mentás limonádéval várja a pilisi tekerőket.

Infók, nevezés a Pilis Tekerőre:

IX. Pilisi Tekerő – A kerékpáros kalandtúra, 2017