2020. június 24., 09:36

2020. június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, és életbe lépett a járványügyi készültség. A járvány elleni védekezés első szakasza sikeresnek bizonyult, azonban a járványveszély nem szűnt meg, így a készültség fenntartására és néhány alapvető intézkedésre továbbra is szükség van.

A járványügyi veszélyhelyzet megszünését követően is kötelező marad a maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, valamint a vendéglátók dolgozóinak a vendéglátó üzlet benti részében. A maszkot helyettesítheti a szájat és orrot eltakaró sál vagy kendő. Eltörölték a 65 év felettiek vásárlási sávját, így minden üzlet a megszokott rendben fogadhatja vásárlóit. Újraindultak az egészségügyi ellátások, a kórházakban, gondozási központokban megszűnt a látogatási tilalom, a mozik, színházak, fürdők, vendéglátóhelyek korlátozás nélkül nyitva lehetnek, július 1-ig minden magyarországi településen ingyenes marad a parkolás, és több gazdaságvédelmi intézkedés is életbe lépett. A járványügyi készültség ideje alatt továbbra sem tarthatóak meg az 500 fő feletti rendezvények.

Az Operatív Törzs a járványügyi készültség alatt is folytatja munkáját, a jelenleg érvényben lévő korlátozásokról bővebben EZEN A LINKEN ÉS ITT tájékozódhatnak.