2019. július 13., 12:15
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

 

A Városháza előterében, a szentendrei kortárs művészeket bemutató képzőművészeti sorozatban júliusban Deim Balázs fotóit láthatja a közönség.

Space Rubbish Moon, 2017, giclée print, 30×158 cm

Space Ruler, 2017, giclée print, 30×176 cm

 

 

Fotó: Bankó Flóra

Deim Balázs (1987)

Szentendrén él és dolgozik, a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Szentendrei Kulturális Központ fotósa.

A Novus Művészeti Iskolában alkalmazott fotográfus szakot végzett, majd a Kaposvári Egyetemen fotográfus-tervező szakon diplomázott.

2008 óta rendszeresen mutatja be új műveit, többek között Budapesten a Fugában, a B32 Galériában a Kubik Coworkingben és a Kiscelli Múzeumban volt kiállítása 2016-ban az Európai Fotográfiai Hónap kiválasztott résztvevőjeként Bécsben a MUSA-ban és Luxemburgban a Cercle cité-ben nyert el kiállítási lehetőséget. 2018-ban megnyerte a Different Worlds nemzetközi fotópályázatot és megkapta a Luka Koper Photography Award-ot, aminek kapcsán a Photon Gallery Rovinjban (Rovinj Photodays), és Ljubljanában (Balassi Intézet) is szervezett egy-egy önálló kiállítást Space című sorozataiból.

 

Júliusban a Városházán Deim Balázs Space című fotósorozatának két darabja látható. A fekete fehér képek, ahogy a címük is mutatja két terület, az embernek a világűrről készült nyilvános képeit, a személyes tárgyi környezetet, és a határtalan űrhöz hasonlatos képzeletet idézik meg. A művészi tevékenység egészét gyakran nevezzük univerzumnak, ami ebben az esetben nyilvánvaló. A fiatal művész azon kívül, hogy a szentendrei szürrealisztikus/dadaisztikus képi hagyományok továbbéltetője, választott technikai kozmoszában, az egyetemes fotóművészetben is aktuális művészeti problémákkal foglalkozik. Újításokkal kísérletezik, mind a fényképezés technikai bázisát (vö: korábbi hónapokig a látványt rögzítő és azt egymásra vetítő sörösdobozai mint kamerák), mind a képi világot illetően. Talán nem túlzás, hogy intellektuális értelemben éppannyira rokona a szentendrei konstruktív-szürrealista művészetnek, mint a VLS szabad, játékos szellemi hagyományainak, és mégis a kortárs fotográfia szövetében élő teljesen önálló, fiatal kora ellenére érett, szuverén alkotó.

Muladi Brigitta