2024. május 31., 11:55

Tavaly elkészült a V8 Uszoda és környéke geotermikus potenciáljának felmérése, amely alapján május 21-én a geotermikus rendszer megvalósítására vonatkozó közbeszerzési felhívás született. A beruházás nem jelent plusz költséget az önkormányzatnak, mert a fejlesztést végző cég vállalja a költségeket. Az önkormányzat tíz éven keresztül a jelenlegi energiaszámla 90 százalékát fizeti, azt követően a város tulajdonába kerül a kiépített energiarendszer.

A jelentősen megemelkedett energiaárak, illetve az önkormányzatoknak a rezsicsökkentésből történt kizárása rámutatott a városvezetés azon 2021-es  kezdeményezésének fontosságára, amely szerint jelentősen csökkenteni kell a város függését az energiaáraktól.

Ennek részeként tavaly elkészült a V8 Uszoda és Szabadidőközpont területén és annak környezetében a geotermikus potenciál felmérése, hogy megalapozza a létjogosultságát egy geotermikus hőhasznosító rendszer tervezésének, ami alapján megszületett  a geotermikus rendszer pályázatának műszaki leírása.

Ennek ismeretében döntött úgy a képviselő-testület, hogy három lépcsős közbeszerzést ír ki a V8 Uszoda energetikai fejlesztésére. Ennek első lépcsőjeként május 21-én megjelent a megvalósításra vonatkozó közbeszerzési felhívás.

Az elképzelés lényege, hogy földhő felhasználásával oldják meg az uszoda hőigényét. Amennyiben meleg vagy forró vizet talál a közbeszerzést elnyerő vállalkozó, akkor a geotermikus energia elégíti majd ki a hőigényt, amennyiben nem, úgy hőszívattyús megoldást építenek ki.

Ez a megoldás nem jelent plusz költséget az önkormányzat számára, mert a vállalkozó saját pénzéből, esetleg pályázati forrást felhasználva építi ki a rendszert. Az önkormányzat a beruházás átadását követően a jelenlegi energiaszámlának maximum a 90 százalékát fizeti majd üzemeltetési költségként tíz éven keresztül, azt követően pedig a kiépített energiarendszer átkerül önkormányzati tulajdonba.

Hasonló kezdeményezése már korábban is volt az önkormányzatnak, amikor a főváros III. és IV. kerületével közösen 2021-ben indított és sikeresen zárult uniós (EUCF) pályázata szintén energetikai beruházás lehetőségét nyitotta meg. Az akkori sikeres pályázat eredményeként összeállt az a város határain túlmutató tervcsomag, amelynek megvalósítására újabb uniós pályázaton indulhat majd Szentendre önállóan, vagy a két fővárosi kerülettel közösen. Ebben városunk a Püspökmajori Lakótelepen élőket, valamint a városrészben működő intézményeket kiszolgáló új, korszerű fűtési rendszert szeretne kiépíteni. Így kicserélnék 70-es években kialakított távvezetéket, ami felére csökkentené a jelenlegi hőveszteséget, de napelemeket is elhelyeznének lakó- és középületek tetején. A KÉKI 1 néven ismert rekultivált hulladéklerakó telep területén pedig 1,27 gigawatt éves teljesítményre kalibrált naperőmű létesülne.