2023. február 7., 15:42
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kevesebb mint felére csökkenhet az önkormányzat és intézményeinek földgázszámlája márciustól, mert a központi beszerzési rendszerhez csatlakozva szeptember végéig a február 6-án érvényes, köbméterenként 245 forint körüli áron juthatnak földgázhoz.

Jelentősen csökkenhet az önkormányzat és intézményeinek gázszámlája annak köszönhetően, hogy február 6-án igencsak alacsony áron, megawattóránként 59,7 eurón rögzítették a március és szeptember közötti időszakra a földgáz árát.

Ismert, hogy Szentendre is csatlakozott ahhoz a központi beszerzési lehetőséghez, amelyet egy január 27-én megjelent kormányrendelet tett lehetővé. Ennek lényege, hogy szeptember végéig a TTF és VTP tőzsdei határidős szerződések számtani átlagára adja a fixált földgázárat. Ez 59 és 61 euró/megawattóra között alakult a jelzett időszakra, ami 59,7 eurós átlagot ad, amely az elmúlt egy év legalacsonyabb árát jelenti, és alig hatoda az augusztus végi 300 euró fölötti árnak.

A Portfolio számítása szerint ez – a Magyar Nemzeti Bank február 6-án érvényes euróárfolyamát figyelembe véve – köbméterenként 245 forintot jelent, ami kevesebb mint fele az önkormányzat által jelenleg fizetett 492 forint + áfa beszerzési árnak. 

A rendelet értelmében a földgáz-szolgáltatónak február 9-ig kell értesíteni partnereit, hogy pontosan milyen összegen sikerült szerződni a földgáz szállítására.