2024. március 20., 15:23

Idén harmadszor rendezi meg a Víz Koalíció a Víz Világnapja (március 22.) köré szervezett Víz Hete országos programsorozatot. A Víz Koalíció – amelyhez városunk is csatakozott – célja, hogy a hazai víziközmű egyre súlyosbodó problémáit feltérképezze és a Koalícióhoz csatlakozott civil szervezetekkel, önkormányzatokkal közösen megoldást keressen. Ebből az alkalomból Szentendre vizes élőhelyeinek megtisztítására és a város első esőkertjének bemutatójára várják a szentendreieket.

A 2024. évi Víz Világnap mottója: Víz a békéért. Az éghajlatváltozás hatásai egyre jobban érezhetők, a népesség növekedésével együtt szükség lenne mindenki összefogására, legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése érdekében.

Szentendrén az önkormányzati képviselők egy-egy vizes élőhely megtisztítására hívják az önkénteseket március 22-én. A szemétszedéshez az önkormányzat zsákot és kesztyűt biztosít.

Szűcs Katalin – Sztaravoda-patak takarítása
Időpont: 2024. március 22. 13:00-
Gyülekező: Egres úti híd
Magyar Judit – Dera-patak megtisztítása
Időpont: 2024. március 22. 14:00-17:00
Gyülekező: Dera-patak partján a mobil kameránál

A szemétszedő akció alkalmain megtöltött zsákokat, használt kesztyűket a Városi Szolgáltató szállítja el.

Szentendre első közterületi esőkertjének helyszíni bemutatója
Időpont: 2024. március 26. (kedd), 16 óra
Helyszín: Barackvirág utca és 11-es főút csomópont, Duna-parti oldal
A bemutatón rövid tájékoztatót tart Szentendre főkertésze és az esőkert tervezője, ahol a résztvevőknek alkalmuk lesz az esőkert vízügyi tervezésével kapcsolatban is informálódni.
A Mindenki Szentendréje civil csoport Klímaválság a láthatáron? címmel tart pódiumbeszélgetést és ötletelést fenntartható, alkalmazkodó Szentendre témában.
Időpont: 2024. március 25. (hétfő), 17:30
Helyszín: Civil Ház (Péter Pál utca 1.)

Szeretettel várnak minden a környezetvédelem, klímaváltozás és alkalmazkodás iránt érdeklődőt a bemutatóra, a pódiumbeszélgetésre és a környezetükért tenni akarókat a patakok megtisztítására.