2024. március 22., 12:21

Szentendre városvezetése elkötelezett a zöld-kék infrastruktúra fejlesztésében. A szűkös pénzügyi források ellenére igyekszik olyan programokat megvalósítani, amelyek ezt a célt szolgálják és minden pályázati lehetőséget megragad, amellyel fejleszthető a város klímaváltozáshoz alkalmazkodó infrastruktúrája. Ilyen fejlesztést tett lehetővé a TOP PLUSZ pályázat, így Európai Uniós forrásból megvalósulhatott a város első közterületi esőkertje.

A klímaváltozás hatásainak mérséklésére (mitigáció) egyre rosszabbak az esélyek, és ezért egyre inkább előtérbe kerül az alkalmazkodás (adaptáció). Ennek egyik formája a csapadék hasznosítása, helyben tartása, tárolása. Városi környezetben az esővíz csatornába vezetése, illetve a vízigényes virágágyások, a zöldterületek gyepesítése helyett inkább olyan elöntéstűrő évelőkkel beültetett élőhelyeket kell kialakítani, amelyek alkalmasak víz helyben tartására.

Pilis Dániel alpolgármester tájékoztatása szerint Szentendrén most első alkalommal sikerült pályázati forrásból egy ilyen, a csapadékvíz helyben tartására alkalmas élőhelyet kialakítani. A 120 m3-es esőkert Petyina városrész mintegy 2,6 hektáros területén lehulló csapadékot hasznosítja. A korábbi árokhoz képest mintegy 2,5-szer több vizet képest megkötni és növényzetével az útburkolatról, a háztetőkről összegyűlő szennyeződéseket megtisztítani, így csökkenteni a Duna szennyezését.

– A városban még nagyon sok helyen lenne szükség a csapadékvíz-elvezetés és -hasznosítás korszerű, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó megoldására.  Az önkormányzatok többsége, így Szentendre sem képes saját forrásból annyi ilyen beruházást megvalósítani, mint amennyire szükség lenne a klímaváltozás okozta következményekhez való hatékony alkalmazkodáshoz. Ehhez mielőbbi kormányzati támogatásra van szükség – tette hozzá az alpogármester.

A Víz Koalíció által idén harmadszor megszervezett Víz Hete programsorozat keretében a helyszínen mutatjuk be az esőkertet, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az eseményen rövid tájékoztatót tart a város főkertésze, Hazai Attila és az esőkert tervezője Pocsai Berta. A résztvevőknek alkalmuk lesz a vízügyi tervezéssel kapcsolatban is informálódni dr. Havasi Zoltán építőmérnöktől.
Időpont: 2024. március 26. (kedd) 16 óra
Helyszín: a 11-es főút és a Barackvirág utcai csomóponttal szemben, a Duna-parti oldalon