2023. szeptember 15., 15:10

A városvezetés szemléletformáló programjának köszönhetően kétszáz szentendrei ingyen juthat hozzá egy-egy 300 literes esővízgyűjtő edényhez. A felhívás közzétételétől számítva egy nap se telt el, és az eredetileg meghirdetett száz tartály duplája is elfogyott. A program tavasszal folytatódik.

Óriási érdeklődés fogadta a polgármesteri fészbukoldalon és a város honlapján meghirdetett lehetőséget. A csütörtöki információ megjelenését követően reggelre megvolt a száz jelentkező, majd a kvóta megduplázása után péntek kora délutánra újabb százan csatlakoztak az önkormányzat ökopolitikai akciójához. A lehetőséget tavasszal újra meghirdeti a városvezetés, aki most lemaradt, akkor jelentkezhet.

Fülöp Zsolt a polgármesteri közösségi oldalán örömét fejezte ki, hogy az Ábrányi Emil programban megfogalmazott értékekre ilyen fogékonyak a szentendreiek. A városvezetés céljai érezhetően találkoztak a szentendreiek igényeivel, mert a lakossági esővízgyűjtési programot civil aktivisták is szorgalmazták és támogatták, valamint a városrészi költségvetési programban többször is szerepelt javaslatként.

A program célja, hogy az ingatlantulajdonosokat, -használókat az esővíz gyűjtésére, helyben történő hasznosítására ösztönözze, a rendkívül értékes ivóvíz helyett esővizet használjanak a növények öntözésére, a kertek karbantartására, takarítására és minden olyan tevékenységre, amelyhez indokolatlan az ivóvíz használata.

A programban való részvétel része a tablettával kezelt esővízről vezetett felmérés is. A tartállyal együtt biológiai szúnyoggyérítő tablettákat is kapnak a jelentkezők, alkalmazásuk tapasztalatairól egy adatlapon kell beszámolniuk. Az adatlapot a tartállyal együtt kapják meg a programban résztvevők. A tabletták elfogyta után kell a kitöltött adatlapot vissza kell küldeni az Ügyfélszolgálati Irodára. A biológiai szúnyoggyérítésről szerzett tapasztalatokkal a résztvevők elősegítik, hogy Szentendrén is egyre nagyobb teret nyerjen az önkormányzat által szorgalmazott környezetbarát szúnyoggyérítés alkalmazása.

A programhoz csatlakozók vállalják, hogy az átadott esővízgyűjtő tartályokat rendeltetésszerűen használják. Egy szentendrei ingatlan és állandó lakosa, családja csak egyszer vehet részt a programban. A tartályok átvételének időpontjáról és annak helyéről e-mailben, illetve, aki személyesen töltötte ki a jelentkezési lapot, azokat postai levélben tájékoztatják.

További információ:
Városi Ügyfélszolgálat: 26/300-407, ugyfelszolgalat@szentendre.hu

A borítókép illusztráció, de a képen látható tartályhoz nagyon hasonló esővízgyűjtőt kapnak a jelentkezők.