2023. szeptember 5., 20:19

Az Izbégi iskola környékén, az Anna utca és Szegély utca kereszteződésénél, a belvárosban, a Pátriárka utca és az Alkotmány kereszteződésénél, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utcában az ebédlő előtt, illetve a Bükkös-parton a SZEI parkolónál és a Szent András iskola hátsó bejáratánál biztosították a rendészeti jelenlétet a SZERI kollégái – mondta el érdeklődésünkre Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetője.

Tapasztalataik szerint az Izbégi iskola környékén, az Anna utcában csekély volt a forgalom, a nemrégiben felújított és védendő Szegély utcába senki nem akart behajtani.
A belvárosi iskolákba érkezők közül a Pátriárka utcában sokan próbáltak megállni a tilosban, a várakozni tilos területen szálltak ki a gyerekek, jelentős balesetveszélyt okozva. A Bajcsy-Zsilnszky utcai ebédlő előtt sok esetben fegyelmezetlenül, a forgalmi sávban megállva igyekeztek a szülők kitenni a gyerekeket, sőt sajnálatos módon a gyerekeket nem minden esetben engedték át az úttesten.

A SZEI parkolóba többen engedély nélkül próbáltak behajtani vagy szabálytalanul megállni a parkoló bejáratában, amivel a ki-be hajtást akadályozásán túl a Bükkös-part forgalmát is feltartották. Előfordult az is, hogy a szabálytalanul álló gépjárművet elhagyva az iskoláig akarta kísérni gyermekét a szülő.


Összességében a város rendjét óvó rendészeti munkatársak úgy tapasztalták, hogy a többség betartja a szabályokat, de voltak gépjárművezetők, akik folyamatosan vitatkoztak a rendészekkel, a kérés ellenére sem haladtak tovább, és szabálytalanul megállva otthagyták a járművüket. Rendészeti intézkedésre ennek ellenére nem került sor, mert a kritikus helyeken reggelente nincs hely,  ahová félre lehetne állítani a szabálytalankodó járműveket anélkül, hogy még nagyobb torlódást ne okoznának az intézkedéssel. Miután a fő cél az iskolák minél gyorsabb és biztonságosabb megközelítése, ezért erről a tnévkezdés napjaiban lemondanak a szentendrei rendészek.

Köszönjük a szabálykövető szülőknek a minden szülőtársat segítő magatartást és a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság közreműködését és a balesetmentes tanévkezdés biztosítását!