2017. november 20., 17:43

A november 16-i képviselő-testületi ülés fontosabb döntései.

Költségvetés-módosítás

Az államháztartásról szóló törvény alapján negyedévenként módosítani kell a költségvetési rendeletet. A mostani átdolgozás során előirányzatosításra kerültek a 2017. évi állami támogatások, a szeptember és október hónapokban hozott határozatok költségvetést érintő hatásai, valamint az intézmények által kért módosítások. Az átdolgozás a költségvetés főösszegének 3,1 milliárd Ft-os emelkedését eredményezte.

 

Változás az építményadóban

A helyi adókról szóló törvény 2018. január 1-től alkalmazandó törvénymódosítása alapján adókötelessé válik az ingatlanokon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozók. A reklámhordozó tulajdonosainak első alkalommal 2018. január 15. napjáig kell teljesíteniük az adóbevallást, az adó összegét pedig két egyenlő részletben, március 15. valamint szeptember 15. napjáig kell megfizetniük. Az adó alapja a reklámhordozó négyzetméterben számított felülete, az adó mértékét a képviselő-testület 12 000 Ft/nm-ben állapította meg.

 

Szociális és gyermekjóléti ellátások

Az Állami Számvevőszék vizsgálatot folytatott a gyermekvédelem intézményrendszerének ellenőrzése céljából. A vizsgálatot lezáró jelentés alapján vált szükségessé a rendelet módosítása.

 

Módosították a közterület-használat rendjét

A belvárosi lakosok és üzlettulajdonosok kérték a belvárosi filmforgatások korlátozását, mert az utóbbi időben egyre több olyan forgatás történt a Belvárosban, mely zavarta őket pihenésükben, tevékenységükben. A közterületeken történő filmforgatások engedélyezése nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, erről a Magyar Nemzeti Filmalap hatósági szerződésben állapodik meg a kérelmezővel. A hatósági bejelentéseket elegendő a filmforgatás tervezett megkezdése előtt öt, sürgős eljárás esetén két munkanappal előterjeszteni. A rövid határidők miatt okoz nehézséget a lezárás hatásainak alapos feltérképezése, az érintett lakókkal való egyeztetés.

A filmforgatások egyes feltételeket viszont a települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben szabályozhatja, ezért a képviselők most úgy módosították a rendeletet, hogy a jövőben nem lehet olyan filmforgatás a belvárosban, amely a közterület teljes lezárásával jár. A tilalom alól a Kulturális és Turisztikai Bizottság adhat felmentést különös méltánylást érdemlő esetben, például ha a kérelmező előzetesen írásban megegyezik az érintett ingatlanok használóival, vagy ha a filmforgatás jelentős közérdeket szolgál.

 

E-ügyintézés

Hatályon kívül helyezték az elektronikus ügyintézésről szóló 2008-ban hozott önkormányzati rendeletet, mivel egyre jobban elterjedt, egyes esetekben kötelező is vált az elektronikus ügyintézés, és ezt az egyéb törvények átfogóan szabályozzák.

 

Téli útüzemeltetés

A 2011. évi téli útüzemeltetési szabályzat módosítását az azóta történt változások – fejlesztések, népességváltozások, valamint szakmai tapasztalatok – indokolták, illetve szükségessé vált az önkormányzati utak szolgáltatási szintek szerinti besorolásának felülvizsgálata. A felülvizsgálat során további 42 utcát vontak be a hó- és síkosságmentesítésbe. Az alvállalkozó gépparkja lehetővé teszi 34 közterületi járdaszakasz géppel történő hó- és síkosságmentesítését is az eddigi kézzel végzett 21 járdaszakasz mellett. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján külön eljárási rendet dolgoztak ki a rendkívüli időjárásra is. A szabályzat módosítása szükségessé tette az önkormányzat és a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. között létrejött közszolgáltatási szerződés módosítását is.

 

Hulladékgazdálkodás

A képviselő-testület idén májusban úgy döntött, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására közbeszerzési eljárást indít, mivel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. visszavonta a VSZN Zrt. megfelelőségi véleményét. Az augusztusban indított közbeszerzési eljárás eredménytelensége miatt a testület most felhatalmazta a polgármestert, hogy a feladat ellátása érdekében kezdjen tárgyalásokat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel, amely a térségben több településen, pl. Leányfalun, Tahitótfalun és Dunabogdányban is ellátja a közszolgáltatást.

 

Kőzúzó utcai sporttelep fejlesztése

A Dunakanyar SE 2011 óta minden évben pályázik az MLSZ  TAO-programján keresztül az általa 2029-ig bérelt, Kőzúzó utcai sporttelep fejlesztésére. Most egy 104 × 52 méteres műfüves pálya építését tervezik, melynek beruházási költsége 100 millió Ft, a szükséges előírt önerő pedig 30 millió Ft. A kivitelezéshez az önkormányzatnak tulajdonosi hozzájárulását kell adnia, ezen kívül pályázati kritérium még a 15 éves időtartamú bérleti szerződés. Tekintettel e pályázati feltételre és arra, hogy a Dunakanyar Sportegyesület folyamatosan fejleszti a sporttelepet, a képviselők hozzájárultak a bérleti szerződés határozatlan idejűvé alakításához, úgy, hogy 15 évre kizárták a szerződés egyoldalú megszüntetésének lehetőségét, illetve ahhoz, hogy a sportegyesület pályázatot nyújtson be a műfüves pálya megépítésére, melyhez a szükséges önerőt a város 2018. évi költségvetésében biztosítják.

A sportegyesület további tervei között szerepel még egy 37 × 28 méteres homokos sportpálya építése, mely alkalmas röplabda-, kézilabda- és focipályának is. Ennek beruházási költsége 25,18 millió Ft, a TAO-támogatás elnyeréséhez pedig szintén szükséges volt az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása.

A Kőzúzó utcai városi sporttelepen a Dunakanyar Sportegyesület 2008. óta 158,5 millió forint értékben végzett el fejlesztéseket, melyet az önkormányzat 3 millió forint támogatással segített. A legfőbb fejlesztések voltak: műfüves kispálya megépítése, a füves nagypálya újjáépítése, a talajvíz elvezetése dréncsövezéssel, világítás kiépítése, automata öntözőrendszer építése, domblelátó-építés, kerítésépítés, öltözők felújítása, viacolor térburkolatok építése, a bejárati kapuk motorizálása.

 

Gépjármű a rendőrségnek

Kovács László kapitányságvezető jelezte az önkormányzatnak, hogy a Szentendrei Rendőrkapitányságnak szüksége lenne a körzeti megbízottak munkáját segítő, szolgálati személygépkocsira. A Szentendrei Rendőrkapitányság Leányfalun is rendelkezik körzeti megbízottal, ezért az önkormányzat a megállapodott Leányfalu önkormányzatával a gépjármű közös megvásárlásáról, közel 2,4 millió Ft értékben. A gépjárművet a szentendrei körzeti megbízottak és a leányfalui körzeti megbízott a két önkormányzat beszerzés-finanszírozásának arányában használják.

 

Villamosenergia-beszerzés

A 2018-ra vonatkozó villamosenergia-beszerzés közbeszerzési eljárásra három cég – MVM Partner Zrt., CYEB Energiakereskedő Kft., E.ON Energiakereskedelmi Kft. ­ nyújtott be ajánlatot. A képviselő-testület megállapította, hogy az eljárás eredményes volt, és valamennyi ajánlat érvényes. A nyertes ajánlattevő az MVM Partner Zrt. lett.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
szo 13

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 13

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
szo 13

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
szo 13
szo 13

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
szo 13
szo 13
szo 13

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
szo 13

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
vas 14
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26