2022. március 24., 12:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Április elsején újra nyit a Skanzen. Az állandó kiállításokon, rendezvényeken túl idén is lehetőség nyílik biciklivel bejárni a tájegységeket. A szervezők meglepetésekkel várják az akár saját, akár a helyszínen bérelt bringákkal tekerőket.
Az átlagosan másfél órás túrák maximális létszáma 25 fő.
A programokon előzetes regisztrációval lehet részt venni.
A múzeumi belépőjegyen felül a részvételi díj 6-18 éves korig 250, felnőtteknek 500 forint.
A helyszínen kerékpár bérlésére korlátozott számban, 800 Ft-os kölcsönzési díj ellenében van lehetőség.
A túrák 11 órakor indulnak az alábbi időpontokban:

Április 2. (szombat)
A summás, a cseléd, a mester és a nemesember
A túra során a különböző társadalmi rétegek életmódjával, lakáskultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Megtudhatják mi a különbség a summás és a cseléd között, vagy hogy mit jelent a hétszilvafás nemes kifejezés.

Április 3. (vasárnap), április 13. (szerda) és május 1. (vasárnap)
Mákszem és Gubó túra
A Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. Megismerkedhetnek a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával, a vízimalom macskabaglyával és a két pásztorkutyával Mákossal és Gubával.

Április 12. (kedd)
Gyerektúra
Milyen volt régen gyereknek lenni? Milyen volt az iskola, mivel játszottak a gyerekek? A bringatúra során megismerkedhetnek a gyerekek feladataival, életével, megtudhatják hol aludtak, és hogy volt-e külön szobájuk.

Április 14. (csütörtök)
A tűz nyomában
A tűz a paraszti élet nélkülözhetetlen, ugyanakkor veszélyes eleme volt. A tűzhely a családi élet központja, ami ételt és meleget ad, de ha elszabadul, súlyos pusztítást végez. A tematikus túránkon megismerhetik, hol van a tűz helye a házban, hogyan óvták otthonukat a régiek tűzvész ellen. A résztvevők végigjárják a tüzes mesterségekhez kapcsolódó helyszíneket, és a titokzatos „Flórián-vizére” is fény derül.

Április 15-16. (péntek-szombat)
Virágvasárnaptól nagyszombatig – a nagyheti szokások nyomában
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amelyet negyven napos böjt, testi, lelki felkészülés előzött meg. A virágvasárnappal kezdődő nagyhéten már mindenki az ünnepre készült, a nagytakarítás, a határ, az udvar rendbetétele mellett igyekeztek kibékülni haragosaikkal, imádkoztak, gyóntak. A biciklitúrán a nagyheti szokásokat, hagyományokat ismerhetik meg a látogatók. Megtudhatják, mi az a cicuka, honnan származik, a „Verik, mint Pilátust” szólásunk, illetve, hogy mikor ettek puka málét, vagy mikor vettek a tűzhelyről Judásszenet.

Április 30. (szombat)
Mesterségek nyomában
Ismerkedés korabeli mesterségekkel, leskelődés a Skanzen műhelyeibe. A látogatók körbetekerik a múzeumot, felkeresik a műhelyeket, megnézik mit csinált a molnár, hogyan dolgozott a kékfestő, a kovács vagy akár a csizmadia.

Borítókép: Skanzen, a Rendezvénytér