2019. február 21., 17:28
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kormány támogatja a nemzetközi innovációs házépítő verseny megrendezését. A Solar Decathlon Europe 2019 versenyt júliusában, Szentendrén rendezik.

Három milliárd forintos támogatást nyújt a kormány a jelen és a jövő házait bemutató Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő verseny megrendezésére – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek csütörtökön, Szentendrén.

György László kifejtette, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 elnevezésű nemzetközi rendezvényen a világ minden tájáról érkező innovatív fiatalok, tapasztalt mentorok segítségével olyan házakat építenek, amelyek a jelen és a jövő házépítészetét tükrözik: energiatakarékosak, olcsók, gazdaságosak, fenntarthatóak, energia-hatékonyabbak és kényelmesebbek.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a verseny keretében megépülő házakból a kormány kiállítóközpontot szeretne majd kialakítani, amelyet később innovatív hazai épületekkel és megoldásokkal egészítenek ki. Szeretnénk megmutatni a lakosságnak, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha új, gazdaságos, energiahatékony és innovatív házat kívánnak építeni – fűzte hozzá György László.

Dauner Márton, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. vezérigazgatója a rendezvény második workshop eseményén arról beszélt, hogy érdemes volt az elmúlt két évben küzdeni azért, hogy Magyarország lehessen a nemzetközi verseny házigazdája.

A cég közlése szerint a nemzetközi zsűri 2017-ben az ÉMI Nonprofit Kft. által készített projekttervet választotta ki a 2019-es Solar Decathlon Europe egyetemi innovációs házépítő verseny megrendezésére, amelyről 2018. december 27-én jelent meg a kormány határozata. A Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) versenyt, amelyen a világ 29 egyeteméről hozzávetőlegesen 11 csapat vesz részt, 2019 júliusában Szentendrén rendezik.

A versenyzők tíz versenyszámban (tízpróba) mérettetik meg magukat és házaikat: építészet, mérnöki tervezés és kivitelezés, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, innováció és életképesség, cirkularitás és fenntarthatóság, kényelmi feltételek, lakóház-funkcionalitás és energiamérleg.

MTI