2019. január 22., 10:45
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Energiahatékony, fenntartható mintaházakat építenek idén nyáron a világ minden tájáról érkező egyetemisták a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi innovációs házépítő versenyen, Szentendrén. A Solar Decathlon kezdeményezés központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményeként működő ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Szentendre Város Önkormányzatával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben elnyerte a nemzetközi Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát. A Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) verseny számos hazai és külföldi felsőoktatási intézmény diákjainak részvételével 2019 nyarán kerül megrendezésre az ÉMI szentendrei székhelyén. A megmérettetésre a világ minden tájáról érkeznek csapatok: négy kontinens 14 országának diákjai kaptak meghívást pályázatuk alapján a gazdasági és társadalmi szempontból is kiemelkedő jelentőségű eseményre.
A verseny indításának hivatalos bejelentésére 2017 szeptemberében került sor. A Solar Decathlon Europe 2019 közös memorandumát Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója, Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre város polgármestere, dr. Józsa János, a BME rektora és Louise Holloway, az Energy Endeavour Foundation igazgatója írta alá. A Magyar Kormány 2018 decemberében döntött arról, hogy 3 milliárd forint támogatással járul hozzá a kiemelt fontosságú rendezvény megvalósításához és a Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont létesítéséhez. A verseny ugyanis egy hosszú távon fenntartható mintaházpark kialakítását alapozza meg. Ennek nyomán, az SDE19 verseny eredményeképpen egy olyan kiállítótér és „Mintaházpark” jön létre, amelyet a szakma és a lakosság egyaránt látogathat.

Az SDE19 fő szakmai témája
A magyar rendezésű verseny fő szakmai témáját a meglévő épületállomány felújítását célzó építészeti megoldásokat adják, és számos tudományos és nagyfokú kreativitást igénylő kihívás elé állítja a versenyző egyetemistákat: több más mellett a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, napelemes és napkollektoros rendszerek magas szintű integrálása, az épületek nyári túlmelegedésének kérdése és megoldása, a bioklimatikus tervezés és a természet-alapú megoldások, vagy a magas teljesítményű kompozit anyagok használata terén. A csapatok és házaik tíz versenyszámban versenyeznek egymással.

Az SDE19 tízpróbája
2002 óta minden Solar Decathlon versenyen 10 versenyszámban (decathlon) mérik össze a csapatok tudásukat és megépített mintaházuk jellemzőit. A szentendrei verseny tízpróbájának elemei: építészet, mérnöki tervezés és kivitelezés, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, innováció és életképesség, cirkularitás és fenntarthatóság, komfort feltételek, lakóház funkcionalitás, energiamérleg.
A versenyben résztvevők munkájának elbírálása széles körű kritériumrendszer alapján történik, melynek során építészeti, fenntarthatósági, energiahatékonysági, kivitelezési, esztétikai, és kommunikációs szempontokat is figyelembe vesz az értékelő zsűri, arra is kitérve, hogy az épület mennyire állná meg helyét a piacon. Ezáltal a csapatok és házaik olyan versenyszámokban mérkőznek meg egymással, amelyek visszatükrözik az összes lényeges környezeti, építészeti, társadalmi és piaci szempontot, amelyek napjainkban a modern, fenntartható építészet meghatározói.

Csapatok a világ minden tájáról
A hazai rendezésű nemzetközi versenyre 16 sikeresen pályázó egyetemi csapat kapott meghívást, melynek diákjai 14 ország több mint 40 felsőoktatási intézményét – köztük 6 magyar egyetemet – képviselik.
Az SDE19 versenyfelhívására 2017. november 17-ig benyújtott projektterveket nemzetközi szakmai bizottság értékelte, melynek tagjait a rendezővárosi jogot Szentendrének ítélő Energy Endeavour Foundation és az ÉMI Nonprofit Kft. közösen választották.

Solar Decathlon versenyek világszerte
Az első Solar Decathlont 2002-ben, Washingtonban rendezték, amelyet 7 további követett az USA-ban (legutóbb, 2017 őszén a Colorado állambeli Denverben tartották ezen a kontinensen). A Solar Decathlon eljutott még Kolumbiába, kétszer Kínába, valamint az Egyesült Arab Emírségekbe is. Európában az első SD után nyolc évvel, 2010-ben indult útjára a Solar Decathlon Europe a Madridban megrendezett versennyel, majd 2012-ben szintén a spanyol fővárosban tartották– ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata is versenyre kelt és komoly sikereket ért el Odoo elnevezésű mintaház projektjével –, 2014-ben pedig Versailles-ban folytatódott a Solar Decathlon európai sorozata. Kontinensünkön öt év elteltével kelhetnek újra versenyre a világ egyetemistái, mégpedig Szentendrén: a rendezésre kiírt pályázaton ugyanis az ÉMI által benyújtott projektterv nyert, így 2019-ben városunkban rendezik meg a nemzetközi szinten ismert és népszerű építészeti versenyt.

Júliusban elkezdődik
A két héten át tartó verseny ünnepélyes megnyitójára július 12-én kerül sor, ettől kezdve a „Szoláris falu” minden érdeklődő számára nyitva áll az ÉMI Dózsa György úti telephelyén. A versenyidőszak első napjától kezdődően a szakmai és lakossági érdeklődők díjmentesen látogathatják a versenyhelyszínt, és önállóan vagy idegenvezető kíséretében tekinthetik meg a mintaházakat kívülről-belülről.
A mintaházak felépítése 2019. június 26-án kezdődik, és a Solar Decathlon versenyeken megszokott módon rövid ideig, legfeljebb 15 napig tart. Az építési időszak alatt a terület még nem fogad lakossági látogatókat. A verseny július 28-án eredményhirdetéssel zárul.

Meghosszabbított kiállítás
Az eredményhirdetéssel csak a mintaházak versenye ér véget. A „Szoláris falu” ezt követően is fogad látogatókat egészen szeptember 29-ig.
A korábbi Solar Decathlon versenyek után a mintaházakat általában azonnal el kellett bontaniuk a csapatoknak (többnyire 5 nap alatt). A magyar rendezővárosi pályázat azonban olyan koncepciót fogalmazott meg, amely a 2 hónapos meghosszabbított kiállítás révén szélesebb közönség számára teszi lehetővé a mintaházak megtekintését és az innovatív, energiahatékony és jobb élhetőséget támogató műszaki megoldások felfedezését. Emellett arra is lehetőséget biztosít, hogy a házak továbbra is a verseny helyszínén maradva egyfajta „élő laboratóriumként” működhessenek, amelyben az épületek műszaki teljesítményének monitorozása a szokásosnál bővebb időintervallumban valósulhat meg – ennek biztosításáról az ÉMI Nonprofit Kft. gondoskodik.
A Solar Decathlon Europe 2019 történéseit nyomon követhetik a részletes információt tartalmazó www.sde2019.hu oldalon!

Az SDE19 csapatai az esemény első workshopján (Forrás: ÉMI)